26°C

Beograd

KOJI SU NAJČEŠĆI RAZLOZI ZBOG KOJIH ŽENE DONOSE ODLUKU O ABORTUSU? "Nijedna žena se nije pokajala što je rodila dete!" (VIDEO)

U današnjoj emisiji "Posle ručka" razgovarali smo o vrlo osetljivoj temi. Naime, koliko je abortus štetan? Tokom diskusije u našem studiju, zaključili smo da je abortus jako štetan i po zdravlje žene, a i po "zdravlje" društva i nacije.

Tema: Ko je za a ko protiv abortusa u Srbiji I zašto?Koji su najčešći razlozi zbog kojih žene donose rizičnu odluku i zatraže abortus? Kakve posledice može ostaviti abortus na reproduktivne organe, život posle toga ?

GOSTI: Milica Đurđević, dr Vanja Milošević, dr Jelica Bjekić Macut i Miloš Stojković.

Milica Đurđević je poručila da država treba da radi na tome da ima što više željenih trudnoća, na uštrb neželjenih.

- Ženi pravo na abortus je zagaranotvano, do određenog dana. Mi moramo raditi na prevenciji abortusa, moramo objasniti da je to reč o vađenju deteta iz utrobe. Meni je nezemislimo da žene koje sebe nazivaju emancipovanim, uopšte smatraju da je dopustivo da u 21. dođe do neželjene trudnoće. Moja poruka je da mi u društvu apelujemo da ne dođe do neželjenih trudnoća, već da ima što više željenih. Ako jedna Mađarska, koja se suočila sa problemima bele kuge, koju je bela kuga potpuno razorila, sada pokušava da pronađe rešenje, zašto ne bi i Srbija tome težila? Mi možemo da u domenu socijalne politike mnogo toga da promenimo, hajde da napravimo materinski kapital kao što je učinila Ruska Federacija, to je novac koji je namenjen isključivo za dete i može se iskoristiti za kupovinu nekretnine ili za školovanje deteta, otpisivanje kredita za mlade bračne parove.... Gde država može da interveniše, ona mora da interveniše - proučila je Đurđević.

Ginekolog, Vanja Milošević, je upozorio da je prekidanje trudnoće komplikovan hirurški zahvat, koji može imati i posledice po zdravlje žene.

- Pitanje abortusa možemo da gledamo kao medicinski problem i to će vam svaki ginekolog reći da je to jedna složena hirurška intervencija koja je izvedena u najboljim uslovima, koja nosi kako fizički, tako i psihički rizik. Što se tiče fizičkih komplikacija, one su uvek isti, mogu da se povrede unutrašnji organi, da se ta žena kasnije uvede po pitanju steriliteta u ozbiljan problem, do toga da komplikacije mogu biti opasne po život. Ono što mi često zanemarujemo jesu te psihološke komlikacije, jesu kod žena koje se tek stupile u reproduktivni period. One su najčešće odbačene ili zaboravljene od onih najbližih, muškarac se prema njoj ne ponese kao muškarac. Ovo je sada pitanje i moralnog. Najčešći uzroci nerođenja deteta nije nemaština. Pitanje abortusa je pitanje muškarca, ako žena pored sebe ima sigurnog muškarca, ona će sto posto roditi dete - objasnio je doktor Vanja Milošević.

Rađanje dece ne zavisi samo od finansija, a to pokazuju i statistički podaci.

- Vračar je nabogatija opština u Beogradu, ali je tu najmanji priraštaj. Ekonomska situacija nije ključna, promena svesti kod nas, je veoma važna. Mediji bi morali da afirmišu vrednosti. Država mora da pokaže da svojim merama stoji na strani mladih ljudi koji treba da stvaraju porodicu. Imam utisak da je lakše uraditi prekid trudnoće, nego registrovati auto. - zaključio je doktor Milošević.

Endokrinolog, Jelica Bjekić Macut, je izrazila zabrinutost zbog velikog broja abortusa i apelovala na preventivu!

- Ogroman je broj, i još taj broj raste, prema podacima u Srbiji se obavi 250 000 abortusa se obavi godišnje, i to registrovanih. To je stvarno ogromna cifra i među prvima u Evropi smo sa tim brojem. Treba raditi na edukaciji, kada je u pitanju kontracepcija. Jako je bitno da ne dođe do situacije da je potreban abortus. Nijedna žena se nije pokajala što je rodila dete! - započela je doktorka Macut.

- Mnogo toga možemo da uradimo da ne dođe do nasilnog prekida trudnoće. Dete ako sa 13-14 godina ostane trudno, to je problem društva. Ja se slažem da fale edukativni programi i da se to svede na minimalne brojke. Mnogo se gledaju ti programi, fale edukativni programi, mnogo je lakše sprečiti, nego lečiti. Mi treba da edukujemo mlade! Natalitet u Srbiji je jako pao i jako mali. Ja mislim da svako ima pravo, ali da mi moramo da se trudimo da ne dođe do abortusa - zaključila je doktorka.

- Moje telo- moja stvar. Mi imamo pravo kako ćemo se obući, kako ćemo ga lečiti, ali, pravo na ubistvo nemamo. Mi kao ljudi, nemamo pravo nikoga da ubijemo, abortus je jednako ubistvo, i to svirepo ubistvo. Vi u svojoj utrobi ubijate dete koje ne može da se brani. Ubijate stvorenje koje nije želelo da bude stvoreno, koje ne može da se brani... Na klinici su ubijene tri Srbije, zamislite. To je zločin, ubiti nerođeno dete. To nije raspolaganje vašim telom, ali u utrobi nemate moralno pravo da ubijete nerođeno dete. Problem je u sistemu vrednosti, vrednosti su se promenile - poručio je Miloš Stojković.

Happytv.rs
Foto: Arhiva

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar