8°C

Beograd

POZNATE LIČNOSTI O RITUALIMA U SRBIJI: Da li su svadbe i sahrane postale luksuz? (foto)

Da li su sbadbe i sahrane postale luksuz u današnjim vremenima razgovarali smo danas u emisiji "Posle ručka" na televiziji Hepi.

Gosti iz javnog života, pevač Era Ojdanić i novinarka i vodietka Marina Kotevski, dotakli su se generacijskog jaza koji je zastupljen već godinam unazad.

Novinarka Marina, koja trenutno vodi emisiju i uređuje časopis koji se bavi svadbama, odgovorila je na pitanje da li je neminovan veliki finansijski gubitak:

- Ne slažem se sa tim da je nemoguće biti u dobitku nakon svadbe. Sve zavisi od pristupa, odnosno ko šta želi, Moje lično mišljenje je da je veoma moguće biti u plusu... Na primer, neko želi najskuplji bend, najskuplju venčanicu, a ima mnogo bendova koji sviraju po veoma pristupačnim cenama - rekla je gospođa Kotevski.

Era Ojdanić podelio je sa mnogobrojnim gedaocima Hepi televizije iskustva iz devedesetih godinama, kada je bio zabavljač na mnogim narodnim veseljima:

- Ranije je to bilo mnogo drugačije.. Roditelji su odvajali od samog rođenja muškog deteta novac za svadbu, isto tako je i sa svadbama... Danas se stiuacija bitno promenila. Repertoare za svadbu sastavljaju mladenci i muzičari ne smeju da odstupaju od mladenačkog spiska, a bakšiši za muzičare su strogo zabranjeni. Jednom prilikom sam prisustvovao situaciji kada je mladoženjina tetka poželela da čuje staru narodnu pesmu, a muzičari su odbili da sviraju sve što se ne nalazi na zadatom repertoaru - objasnio je poznati pevač.

Rešenje za pomenutu situaciji dala je Marina, koja je i sama pravila svadbu pre dve i po godine:

- Kako ne bi došlo do nesporazuma na danu svadbe, moj sadašnji suprug i ja seli smo i porazgovarali sa našim roditeljima. Nije da meni smetaju narodne pesme, i sama sam ljubitelj starih makedonskih pesama, odakle je moja prodica, ali prosto, verovatno ostali gosti i ne bi bili toliko oduševljeni - objasnila je voditeljka.

U drugom delu emisije, gosti su razogvaraki o sahranama i složili se novčani izdaci zavise od broja ljudi:

- Postoje sahrane sa 15 do 20 ljudi, gde dođe samo falimija kako bi zapalila sveću. Međutim, na sahrani moje pokojne žene bilo je samo 150 kola - objasno je pevać i dodao:

- Kod nas važe običaji da se ostavlja po 1.000 do 2.000 dinara, koje je na kraju sahrane sakupio moj unuk, koje su na kraju ukradene - ispričo je Era nemili dogašaj.

Happytv.rs
Foto: Arhivs

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar