10°C

Beograd

PROTOJEREJ STAVROFOR STOJADIN PAVLOVIĆ U EMISIJI "PRELO U NAŠEM SOKAKU": U vreme Svetog Save Srbija je potpisala najznačajniji dokument koji je utemeljio državnost! (VIDEO)

U emisiji "Prelo u našem sokaku" sa poznatim voditeljskim parom Bojanom Ristivojević i Urošem Davidovićem povodom Savindana, ugostili smo Protojereja Stavrofora Stojadina Pavlovića.

Koliko naši ljudi imaju znanja o Svetom Savi, i koliko crkva poseduje spisa i šta treba da znamo o njemu?

- Ovo je slava srpskog roda, ne poznaje granice i prezimena, to je slava Srba i manifestuje se od naših prosvetara i crkve gde je bogosluženje najpre, sveta litrgij, u osnovi ovog veliko praznika. Sv Sava je vođa narodni, kada smo njega dobili i kako ga pamtimo svih vekova, nemamo problema sa uzorom kako izgleda neko ko treba da vodi svoj rod.

On je osnivač Srpske pravoslavne crkve a to se nekako zaboravlja, koliko mi zaista razumemo njegov značaj?

- Ne bih rekao da su svesni uloge Svetog Save, do postanka Srpska crkve do njene arhiepiskopije nalazila se u čeljusti naroda i teritorija tih sila koje su oslobađale i menjale neke teritorije, tada je Sveti Sava 1219.od Carigradskog patrijraha Manuela izdejstvovao autokefalnost, mi je ove godine proslavljamo u jubileju i nemamo jačeg dokumenta od te samostalnosti koje je dobio Sveti Sava. To je najšire priznanje i pravo da SPC organizuje sebe i stvorilo je je uslove da Srbija postane države, mi smo dobili državotvorca i svetitelja - rekao je Protojereja Stavrofora Stojadina Pavlovića.

Happytv.rs
Foto: Arhiva

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar