°C

Beograd

“NE PROPUSTITE PRELO U NAŠEM SOKAKU” (11H): Posetite najlepša vrela u Srbiji koja se nalaze u opštini Žagubica!

Ne propustite emisiju "Prelo u našem sokaku" sa voditeljskim parom Bojanom Ristivojević i Urošem Davidovićem koja vas prvog dana vikenda u 11h vodi u predeo Homoljskih planina.

Nezaboravan "Kutak Nade Blam", na poučan i zabav način, u prozi i jednom dahu, ispričaće mnoge mudrosti i iskustva predaka.

Opština Žagubica je opština u Braničevskom okrugu u centralnoj Srbiji i zahvata gornji deo doline Mlave i razdvojena na dva dela, pobrđe i planinski obod. Glavni i središnji deo predstavlja Žagubička kotlina dok je drugi manji i niži Krepoljinsko-krupajska kotlina.

Granica opštine vodi najvišim vencima ovih planina. Ima oblik razvučenog pravougaonika. U tim okvirima zahvata površinu od 760 km², te spada, po površini među veće opštine u Srbiji.

Vrelo Mlave nalazi se na južnoj periferiji Žagubice, koja se pri izlazu otoka uliva u Mlavu. Vrelo Mlave je zaštićeno kao hidrološki spomenik prve kategorije.

Zvanični muzej Homolja počeo je sa radom 2017. i u muzeju su izložene stalne postavke skulptura akademskog vajara Svetomira Arsića Basare.

Homoljska potajnica ili u narodu poznata kao „Stojanje” je intermitentno vrelo u kršu istočne Srbije. Nalazi se u ataru Selišta, udaljena 12 km od Žagubice. Voda potajnice izbija iz otvora nepravilnog oblika prečnika 20 do 25 cm i to u intervalima nejednake dužine. Ovaj tip izvora funkcioniše tako što voda otiče izvesno vreme pa presahne, a zatim posle nekog vremena ponovo poteče. Nalazi se u trouglu tri drveta: bukve, hrasta i običnog graba.

Gosti emisije su: Živojin Trifunović -Žika Bomba (savetnik dijaspore i kapitalne investicije), Predrag Ivković - zamenik predsednika opštine Žagubica, Miroslava Grozdić predsednik UŽ “Homoljke”, Periša Stanojević (predstavnik za Saksofonijadu), Vladan Milosević (ekološko društvo "Studenac" Krepoljin), Saša Ilić (direktor zavičajni muzej Žagubica), Srđan Đorđević (lovočuvar)
Zanati UŽ “Homoljke”: Marija Frfulanović (predenje konoplje), Katarina Jeremić (heklanje rukavica), Gordana Pajić (heklanje), Aleksandra Rakić ( profesor kulinarstva Tehnička škola)
Muzički gosti:Svetlana Arsić, Ivana Kostić, Nenad Milevski, Duet Frula Mihaela Frfulanović I Dušan Đurić, Filipović Milica Vokal I Mihaela (koja je I u duetu), Igor Janojlić, Jovan Janojlić I Stefan Janojlić .
KUD: “Homolje” - predsednikMiroslav Frfulanović

Happytv.rs
Foto: Arhiva

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar