°C

Beograd

VOJISLAV BANOVIĆ U EMISIJI "PRELO U NAŠEM SOKAKU": Pronašao uputstva na Jutjubu i napravio prvu violinu i gusle!

U emisiji "Prelo u našem sokaku" sa Bojanom Ristivojević i Urošem Davidovićem ugostili smo samoukog majstora za pravljenje violina i gusla - Vojislava Banovića.

Da li može da se prave oba instrumenta u isto vreme?

- Ja sam majstor da napravim oba ali ne i da sviram. Pre petnaest godina sam radio duborez a zadnje dve godine počeo sam da pravim violine i gusle, za sada imam dve violine i troje gusala. Sve imaju tonski zapis. Izdeljeno iz javorovog drveta, sve ručno gletima radim, vrat i ukrasni deo može da bude različit, ja imam divokozu i soko, iz dva dela takođe može da se rade koji se kasnije spajaju.

Kojom kožom se na kraju obmotava?

- Najbolja je jareća koža, ona se postavi na samom kraju, najboji zvuk daje instrumentima, pre montaže se potopi u mlaku vodu, opere se, pa namontira na gusle. Struna je pecaroška ali dobro zvuči. Ja sam svirao nekada harmoniku ali divio sam se violinistima i tome šta sve rade sa četiri žice. U nekoj priči sam rekao da moram da napravim to jednog dana, i tako je sve počelo. Violina se pravi od javora, prvo se izrade bočne strane i donja daska, onda se odradi prvo spoljna strana pa unutarnja strana. Ima komparater koji meri precizno sa tačnim merama, a sve sam pronašao na Internetu i počeo da pravim, sa Jutjuba – rekao je Vojislav Banović.

Happytv.rs
Foto: Arhiva

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar