1°C

Beograd

DRAGICA ILIĆ U EMISIJI "PRELO U NAŠEM SOKAKU": Seoski turizam je najrazvijeniji oblik turizma u Opštini Knić i proizvodnja zdrave hrane!

U emisiji "Prelo u našem sokaku" sa Bojanom Ristivojević i Urošem Davidovićem ugostili smo predsednicu Centra za kulturu, tiruzam i sport Dragicu Ilić.

Ono čime se hvalite je seoski turiznam?

- Mi smo se danas dogovorili da prezentujemo opštinu Knić u narodnoj nošnji kakve su se nosile, videćete šumadijsku i gradsku nošnju. Seoski turizam jeste najrazvijeniji i po tome smo prepoznatljivi, ali postoje više vidova turizma. Prvi gosti su dolazili sedamdesetih godina u prošlom veku a takva se tradicija nastavila danas. Obilaze se mesta i domaćinstva u Žunjama, Boraču, Grivcima, Gruži imamo ih više u Kniću. To nije samo smeštaj i ishrana, već sve ono što selo pruža tako da gosti mogu i da učestvuju u raznim aktivnostima domaćina čak u 36 sela. Turisti mogu sve da koriste u selu od prirpemanja hrane do zdravih namirinica, mogu da obilaze kulturno-istorijske spomenike, manifestacije, mogu da koriste pešačke staze na planini Kotlenik, Gledićke planine, Ješevac ali biće i markirana staza u narednom peridou vidljiva preko mobilne aplikacije i obeležena putokazima, pa će turisti moći sami da organizuju pešačku rutu.

Koliko ljudi poseti vaše kraj?

- Nemamo statističke podatke koliko turista poseti Opštinu Knić ali broj turista raste iz godine u godine. Najposećenije su maniferstacije.

Koliko je interesovanje za Gružansko jezero?

- Gružansko jezero je svakako interesantan resurs za razvoj turizma ali jezero je namenjemo, prvenstveno, za snadbevanje pijaćom vodom tako da je korišćenje ograničeno. Imamo sportove na vodi to su veslanje i kajekaši, dolaze iz Beograda, Novog Sada, Pančeva ali prošle godine ugostili smo reprezentaciju Kinu - rekla je Dragica Ilić.

Happytv.rs
Foto: Arhiva

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar