°C

Beograd

NE PROPUSTITE EMISIJU "PRELO U NAŠEM SOKAKU" (11H): Posetite grad u kome je krunisano sedam srpskih kraljeva- KRALJEVO!

"Prelo u našem sokaku", emisija koja nam otkriva sve lepote i potencijale naše zemlje i danas će se prikazivati u standardnom terminu u 11h.

Sa vama će i ove nedelje biti uvek nasmejani i harizmatični voditelji Bojana Ristivojević i Uroš Davidović a nezaboravni "Kutak Nade Blam" će vas i danas zasmejavati ali i naučiti ponešto novo što je opet ostavština onog starog, tj naših predaka koji su posedovali životnu mudrost.

Današnja emisija će vas voditi u Rašku oblast, u međurečje tri reke- Ibar, Zapadna Morava i Ribnica. Rudo Polje ili Karanovac je najstarije poznato ime naselja na ovom mestu za koje postoji pisani izvor a nakon dolaska Turaka na ovo područje, naziv je preveden na turski jezik- Karan Ovasi. Ukazom kralja Milana Obrenovića, Kraljevo je dobilo ime koje nosi i dan danas.

Veliki kulturno - istorijski značaj gradu doprinose manastiri Žiča, Studenica i Ljubostinja, a na grbu grada Kraljeva stoje 7 kruna koje simbolizuju sedam krunisanja srpskih kraljeva u manastiru Žiča. Kraljevačka oblast iznedrila je i mnoga značajna imena srpske istorije, a posebno mesto zauzima Rastko Nemanjić, kraljević koji se odrekao krune zarad većih vrednosti, te je osnovao prvu srpsku školu i prvu srpsku bolnicu, izdejstvovao autokefalnost Srpske pravoslavne crkve i postao njen prvi patrijarh.

Danas se centralni gradski trg smatra pravom muzejskom vrednošću, zajedno sa ortogonalno usečenim ulicama.

Kraljevo se danas smatra interesantnim turističkim mestom, kome dosta doprinosi blizina banja: Vrnjačke, Mataruške i Bogutovačke, planina: Kopaonik, Goč, Čemerno, Kotlenik, Stolovi,

Tu su i mnogi zanimljivi događaji, poput Veselog spusta, Dana jorgovana, likovnih kolonija, Tube fest, Maglič fest,, Dani jorgovana, Dani pesme, Kraljevski filmski festival, Sajam seoskog turizma...

Dok ste u Kraljevu, obiđite suvenirnicu u Turističkoj organizaciji Kraljeva, Narodni muzej i Gospodar Vasin konak. Uživajte u ukusima slatka u novootvorenom Muzeju slatka u kući Cvetića.

Prošetajte do spomen parka Kraljevački oktobar i spomenika Otpora i pobede ili Ibarskim kejom do Eko kuće.

Gosti današnje emisije: Dr. Predrag Terzic – gradonacelnik Kraljeva, Ana Mirosavljevic - direktor Turisticke organizacije Kraljeva, Igor Tesic- PR Turisticke organizacije Kraljeva


Muzički gosti: Rada Sarić, Nemanja Kujundžić, Marko Kozomora.

Happytv.rs
Foto: Arhiva

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar