°C

Beograd

LJUBINKO STOJANOVIĆ U EMISIJI "PRELO U NAŠEM SOKAKU": Naše udruženje se bori da se ćirilica vrati u svakodnevnu upotrebu! (FOTO)

Poznati voditeljski tandem voditeljka Bojana Ristivojević i Uroš Davidović ugostili su Ljubinka Stojanovića iz udruženja za odbranu Ćirilice.

Bojana je istakla da je sve češća upotreba latinice, na bilbordima, nazivima ustanova i to je evidentno, pa je upitala gosta šta misli o tome.

-To je velika greška naša istorijska rekao bih, mi imamo samo jedno pismo nema nigde jezik sa dva pisma, to ne postoji u svetu jedino smo mi pokušali nešto da izmislimo i naše udruženje koje je osnovano pre deset godina bavi se upravo tom borbom da se ćirilica vrati u dnevnu upotrebu inače naše udruženje nosi naziv udruženje za odbranu ćirilice jer ćirilicu treba braniti nosimo ime Dobrice Erića našeg predsednika i od kada je on na našem čelu nama su mnoga vrata više otvorena i upravo smo dobili preporuku Ministarstva informisanja i kulture da nas organizacija kojima se obratimo uvaže i pravilno razumemo našu borbu- izjavio je Ljubinko

Gost je opisao kako izgleda borba za ćirilicu.

-Sve ono što mi radimo može da se prati na internetu. Dvadeset i četvrtu godinu uzastopce organizujemo susrete srpskih zemalja na Jahorini to je najstarija manifestacija u Republici Srpskoj.Jedna od tih manifestacija koje organizujemo ima i svoje kulturne sadržaje..To su i sportska takmičenja rekreativaca neprofesionalaca...Od 28-og do 31-og marta nas oko dve stotine ide na Jahorinu da s družimo- rekao je Stojanović

Poruka koja nam dolazi iz Novog Sela,a upućena je svima nama, a vezana je za ćrilicu:

-Srbi mala sam, prosta , jedinstvena ali sam čvrsta kao ovaj kamen, čuvajte me ma gde god bili, vaša azbuka ćirilica.

Happytv.rs
Foto:Arhiva

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar