3°C

Beograd

VLADIMIR RAŠKOVIĆ O POTENCIJALIMA ŽUPE: "Aleksandrovac je na četrdeset do pedeset kilometara od velikih turističkih centara!"

Gost emisije "Prelo u našem sokaku" bio je direktor Turističke organizacije, gospodin Vladimir Rašković.

Vino je glavna turistička karta ovog podneblja:

- Svakako da je okosnica župskog turizma- vino i taj vinski turizam. Župa već dva milenijuma gaji lozu. Župa ima bogatu kulturnu baštinu. Imamo četiri prelepa manastira i još dvadeset i šest svetinja tako da veliku ponudu imamo i za verski turizam. - rekao je gospodin i dodao:

- Koristimo potencijal Župe što je moguće više. Župa trenutno ima preko sto dvadeset vinarija od čega sedamdeset registrovanih. Ova razlika su domačinstva, gazdinstva koja proizvode između dvadeset pet i trideset hiljada litara vina. Svako od njih je dobar domaćin da može u pola dana u pola noći primi svakoga.

- Aleksandrovac ima dobru poziciju što se tiče turizma jer se nalazi između dva najveća turistička centra u Srbiji a to je Kopaonik i Vrnjačka banja.Tako da sa dobrom saradnjom sa Turističkim organizacijama iz ova dva mesta, oni su uvrstili u njihovu ponudu i Župu i vinski turizam. Aleksandrovac je na četrdeset do pedeset kilometara od velikih turističkih centara. Lazarev grad je centar naše kulture iz srednjeg veka.

U cilju promocije vina i lepota Župe, organizuju se i mnogobrojne vinske manifestacije ali ne smemo zaboraviti i Gornju Župu koja je poznata po sportskom turizmu zbog planina kojima je okružena.

- Imamo preko dvadeset vrhova sa preko hiljaadu metara.- rekao je on.

Happytv.rs
Foto: Arhiva

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar