Izvor:
17.09.2019 u 15:01
0

SRĐA TRIFKOVIĆ ZA TELEMASTER: Od Trampa ne treba očekivati da njegov prvi impuls bude napad na Iran! (VIDEO)

Sjedinjene Američke Države objavile su satelitske snimke, kao i tvrdnje obaveštajaca da je Iran krivac za napade na saudijska naftna postrojenja. Iako su odgovornost preuzeli jemenski pobunjenici Huti, vojna koalicija, predvođena Saudijskom Arabijom, objavila je da je napad izveden iranskim naoružanjem. I dok iz Irana stižu upozorenje da su američke baze i nosači aviona u dometu iranskih raketa, iz Vašingtona poručuju da su spremni “ko zapeta puška”.

Američki predsednik Donald Tramp, kako za Telemaster, ocenjuje srpski i američki publicista Srđa Trifković, nije instiktivni intervecionista i ne treba očekivati da njegov prvi impuls bude napad na Iran.

Napad na saudijsku naftnu kompaniju Saudi Aramko izveden je dronovima i krstarećim raketama, a tačno je pogođeno 17 meta. Za to je, po oceni stručnjaka, bila potrebna izuzetna sofisticiranost u nadgledanju i planiranju. Zbog toga će se, tvrde, iako je cena nafte na tržištu već skočila, posledice napada tek odraziti na najviše interese Amerike i Irana.

Upravo se to i dogodilo. Najpre je američki državni sekretar Majk Pompeo optužio Iran koji je, potom, uzvratio optužujući Ameriku za prevaru. Pompeo je isključio jemensku umešanost i optužio Teheran da se bavi lažnom diplomatijom. Ipak, prvi čovek Amerike u svojoj najnovijoj objavi na tviteru, nije direktno optužio Iran, ali je predložio moguću vojnu akciju kada napadač bude poznat.

Amerika je, poručuje Tramp, spremna kao ,,zapeta puška“. Njena najekstremnija opcija mogao bi da bude napad na bazu dronova, kao i ograničeni napad na iranska naftna postrojenja, poput onog iz 1988. Da li je takav scenario realan?

Takvu odluku, po oceni Trifkovića, Amerika neće doneti i zbog mogućnosti da Iran uzvrati vojnom intervencijom.

Činjenica je, kaže Trifković, da u slučaju novih napada između Amerike i Irana, Izrael neće ostati po strani.

Govoreći o mogućim reakcijama Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija povodom napada na saudijska naftna postrojenja, Trifković smatra da ukoliko je Amerika odlučila da nekog progasi krivim, onda uloga Saveta bezbednosti, prema njegovim rečima, neće biti mnogo bitna.

Happytv.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter