21°C

Beograd

STATISTIČKI PODACI POKAZUJU DA IZ SRBIJE NAJVIŠE ODLAZE MLADI: Šta je to što ih odvodi u inostranstvo? (VIDEO)

Među glavnim razlozima zbog kojih je demografska slika Srbije loša, i to poslednjih deset godina, su migracije stanovništva. Statistički podaci pokazuju da iz naše zemlje najviše odlaze mladi ljudi, pa Srbija, osim što gubi stanovništvo, sve više i stari. Nedavno objavljeno istraživanje Krovne organizacije mladih ukazuje da 64 odsto mladih planira ili je već donelo odluku da ode iz Srbije.

Ekipa Telemastera istraživala je šta mlade ljude odvodi u inostranstvo, ali i kako je moguće zaustaviti ovaj negativan demografski trend.

Kartu u jednom smeru, srpska omladina sve više kupuje. Destinacije u koje odlaze su različite, ali razlozi uglavnom isti.

Samo 33 odsto mladih ostalo bi da živi i radi u Srbiji. Svakog dana zemlju napusti 139 ljudi u potrazi za boljim načinom života, ističu iz Krovne organizacije mladih.

Većina mladih, sudeći po statističkim podacima, ipak, ne može da zamisli svoj život u Srbiji, zbog čega njihov broj opada u ukupnom broju stanovnika. Prosečna starost stanovništva Srbije povećava se iz godine u godinu i sada iznosi 43,2 godine.

Mlade bi ovde zadržale veće plate, ali za pojedine novac nije dovoljan. Traže bolji standard i perspektivu.

Pozitivan primer dolazi iz Poljske čija je Vlada nedavno usvojila uredbu kojom se izjednačava iznos bruto i neto plate za mlade do 26 godina.

Bez sistemskih promena, nemoguće je zadržati mlade ljude u Srbiji, ocenjuje Rovčanin. Ukoliko se one ne dogode, Srbiji preti mogućnost da sustigne Rumuniju, zemlju koju svakog sata napuste 24 osobe.
Happytv.rs
Foto: Arhiva