15°C

Beograd

MINISTAR ANTIĆ NA KONFERENCIJI "RAZVOJ I UTICAJ MERA NA ODRŽIVI RAZVOJ BIOGAS SEKTORA U SRBIJI": Srbija će do kraja 2020-te dostići ili se približiti cilju od 27 odsto potrošnje iz obnovljivih izvora energije! (VIDEO)

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić na konferenciji "Razvoj i uticaj mera na održivi razvoj biogas sektora u Srbiji" izjavio je:

- 21,2 megavata struje na mreži u Srbiji dobija se iz biogasa, a oko 25 projekata je u određenoj fazi realizacije – u zemlji se uveliko razvijaju biogasna postrojenja.

Ministar je podsetio da je do 2016-te, kada je Vlada Srbije donela određena podzakonska akta u toj oblasti, bilo jedva nešto više od četiri megavata instalisanih kapciteta, iako biomasa i biogas predstaljvaju najznacajniji resurs kada je reč o obnvoljivim izvorima energije.

U biogasnom sektoru se od polovine 2012-te do polovine 2016-te ništa nije deđavalo zbog prethodno umanjenih podsticaja i tarifa, ukazao je Vuković i dodao da su zajedno sa ministrom Antićem uspeli da reše probleme.

Antić je poručio da će Srbija do kraja 2020-te dostići ili se približiti cilju od 27 odsto potrošnje iz obnovljivih izvora energije.

Srbija je sa više od 400 megavata apsolutni lider u regionu u toj oblasti, a u oblasti energije vetra smo na evropskom nivou – među prvih 10 zemalja, rekao je ministar.

Happytv.rs

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar