Izvor: net.hr
04.05.2023 u 09:54
0

Rizikujete da SE UGUŠITE? Mnogi pogrešno zaustavljaju KRV IZ NOSA

Ako pokušavate da zaustavite krvarenje iz nosa...

Ako pokušavate da zaustavite krvarenje iz nosa, oduprite se porivu da nagnete glavu unazad. Lekari i britanska Nacionalna zdravstvena služba (NHS) kažu da je preporučljivo nagnuti lice prema napred.

Većina nas je u nekom trenutku života doživela krvarenje iz nosa. Mnogi od nas reaguju tako da zabace glavu unazad kako bi sprečili krv da teče niz lice.

No, lekari tvrde da to zapravo nije najbolji način za rešavanje problema.

Doktor hitne medicine Sam Gali je objasnio: „Ako vam krvari iz nosa, nemojte da zabacujete glavu unazad. Zbog toga da vam krv curi niz zadnji deo grla i onda ćete je progutati, a možete i da se ugušite“, opomenuo je.

Sedite i nagnite glavu prema napred

Umesto toga, američki zdravstveni stručnjak preporučuje da nagnete lice prema napred i stisnete nos.

„Stisnite prstima mekani deo nosa i nagnite glavu napred. Podelite ovo svojim prijateljima“, dodao je.

Iz NHS-a su ponudili još saveta kako postupati u slučaju krvarenja iz nosa.

„Ako imate krvarenje iz nosa, trebalo bi da sednete i nagnete se napred, s glavom nagnutom prema napred. Treba da stisnete nos tačno iznad nozdrva deset do 15 minuta te dišete kroz usta“, istakli su.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter