°C

Beograd

RECIKLAŽA UNOSAN BIZNIS Od otpada četiri miliona evra

JKP "Gradska čistoća" će ove godine imati više od četiri miliona evra prihoda od prodaje otpada, koji se reciklira u reciklažnom centru na Adi Huji, a ideja je da se u budućnosti u svih 17 opština u Beogradu obezbede reciklažna dvorišta, poručio je predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević.

Kako je naglasio, otpad u današnje vreme predstavlja priliku da se zaradi novac, i zbog toga je važno, kako ističe, da se svest građana za otklanjanje reciklažnog otpada promeni.

- Ove godine postavljeni su novi kontejneri za reciklabilni otpad na Starom gradu i na Vracaru, ovde na Adi Huji postoje prese koje smanjuju kubikažu i pakuju otpad, kao i nova mašina koja melje staklo, jer to donosi profit - rekao je Nikodijević.

Kako je dodao, u Beogradu trenutno postoji 57 reciklažnih ostrva koja imaju značajnu ulogu u separaciji otpada.

- Neophodno je i da građani učestvuju u čitavom procesu, a mi ćemo u budućnosti gledati kako da više motivišemo one koji vrše primarnu selekciju otpada, tako što će plaćati manje račune za iznošenje smeća - izjavio je Nikodijević i dodao da isti princip važi i za privredne subjekte.

- Gradska čistoća ima 2.000 potpisanih ugovora sa privrednim subjektima, kojima je omogućeno da otpad koji sami separiraju bude potpuno besplatno iznesen - rekao je Nikodijević.

Kako je dodao, cilj je da se dođe do zdravije životne sredine i lepšeg Beograda.

- Mi ćemo građanima omogućiti i dovoljno kontejnera i kanti za pojedinačna domaćinstva u razuđenim delovima grada - poručio je Nikodijević.

Sekretarka za zaštitu životne sredine Nataša Vilotijević istakla je da Beograd ima odgovornu ulogu u postavljanju sistema za otklanjanje otpada, kroz primenu selekcije i reciklažu.

- U poslednje dve godine nabavljeno je 17 vozila koja prate selektovanje, transport i separaciju otpada, a oko 27.000 kanti je podeljeno individualnim domaćinstvima - istakla je Vilotijević.

Ona je dodala da Beograd sprema plansku dokumentaciju za dva centra, transfer stanice u Zemunu i u Mladenovcu.

- Odluka o upravljanju otpadom je doneta ove godine i ona se širi, tu je i izrada Lokalnog plana o upravljanju otpadom za period 2021-2031. godine. Takođe, radićemo na edukaciji o zastiti životne sredine, reciklaži i primarnoj selekciji - naglasila je Vilotijević.

Direktor JKP "Gradska čistoća" Marko Popadić istakao je da će ovo preduzeće, zahvaljujući pomoći Grada i Sekretarijata za zaštitu životne sredine, u ovoj godini ostvariti povećan prihod od reciklabilnog otpada za gotovo milion evra.

- Kupili smo kante, zamenili 50 podzemnih kontejnera ove godine, a u planu za sledeću godine je još 150 podzemnih kontejnera - rekao je Popadić i naglasio da se tako formiraju mogućnosti da građani recikliraju na mestu nastanka otpada.

Kako je dodao, nastavlja se akcija postavljanja reciklažnih ostrva na teritoriji Beograda, a najvažnija je, prema Popadićevim rečima, edukacija dece.

- Organizujemo edukativne predstave, a naša vozila smo obeležili porukama koje, pre svega, pozivaju naše najmlađe sugrađane da brinu o životnoj sredini - rekao je Popadić.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar