3°C

Beograd

SPOMENIK NA MALOM TAŠU Ruski velikan arhitekture dobija svoje mesto

U Beogradu će 9. decembra biti otkriven spomenik velikom ruskom arhitekti Nikolaju Krasnovu.

Kako prenosi Beoinfo, u organizaciji Grada Beograda i gradskog Sekretarijata za kulturu, a u izvršnoj produkciji Omladinskog pozorišta "Dadov", spomenik će biti otkriven u parku Mali Tašmajdan, odmah preko puta jednog od njegovih najznačajih projekata u Beogradu, Arhiva Srbije.

Autor spomenika je vajar Nebojša Savović Nes, čiji je rad izabran na konkursu kao idejno rešenje za spomenik Krasnovu.

Među delima koja se mogu svrstati u istoriju i bisere srpske arhitekture, a koje je projektovao arhitekta Krasnov, jesu, pred Arhiva Srbie, zgrada Ministarstva finansija, zatim obnova Crkve Ružice na Kalemegdanu, unutrašnje uređenje Doma Narodne skupštine Srbije i druge značajne građevine.

Povodom ove svečanosti, u Beograd dolazi visoka delegacija Državne Dume Ruske Federacije, Grada Moskve i Grada Jalte, praunuk slavnog arhitekte, kao i brojni poznavaoci dela Krasnova, kaže se u saopštenju Beoinfa.

Za njih će čelnici Grada Beograda 9. decembra organizovati prijem u Starom dvoru, gde će biti otvorena izložba "Nikolaj Krasnov”, uz dramski prikaz po tekstu Milovana Vitezovića, a u režiji Slavenka Saletovića.

Projekcija dokumentarnog filma "Od dužnosti i zakletve ne odstupaj” planirana je poslepodne u Omladinskom pozorištu "Dadov”.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar