5°C

Beograd

Photo: Grad Beograd

Izvor: Beoinfo

HRAM SEDIŠTE PRAVOSLAVLJA Otvoreno "Božićno seoce"

Podelom božićnih paketića najmlađima u kripti Hrama Svetog Save, otvoreno je "Božićno seoce kod Hrama". Ova manifestacija održava se treći put po redu, i trajaće do 28. januara. Na platou su se svi posetioci grejali uz kuvano vino, zvuke orkestra Policije Srbije i uz koncert Sanje Ilića i "Balkanike".

Njegova svetost patrijarh Irinej i generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković otvorili su program i okupljenima čestitali predstojeće praznike.

- Treću godinu zaredom kako Beograd, po ugledu na svetske prestonice, organizuje svoje svetosavsko srpsko božićno seoce, na najlepšem mestu. Zahvaljujući ideji vladike Stefana i njegovog tima, ljudima iz Grada Beograda i Opštini Vračar okupljamo se ovde svake godine u sve većem broju. Nadam se da će nas biti još više sledeće godine, kada naš Hram bude bio dovršen i osvećen - rekao je Selaković.


BADNJAK I ČESNICA

Tokom trajanja ove manifestacije biće organizovano i paljenje badnjaka. Šestog januara od 16 časova, sugrađani mogu da donesu svoje badnjake ispred Hrama i da prisustvuju svetoj liturgiji. Na Božić biće organizovano tradicionalno lomljenje česnice od 11 sati, koju organizuje Unija pekara. Patrijarh je iskazao svoje zadovoljstvo što Hram, iako nije dovršen, već igra vrlo važnu ulogu u životima srpskog naroda.


- Ova svetinja vrši svoju misiju, i drago mi je što je duhovni centar Beograda, ali i celog srpskog naroda. Drago mi je što je ovaj skup organizovan pred najradosniji praznik - rekao je patrijarh Irinej. - Neka nam Gospod podari da svi ovaj praznik proslavimo u miru, slozi i ljubavi. A da se naš narod ujedini i zbliži.

Osim Beograđana, i veliki broj stranaca bio je zainteresovan da poseti "Božićno seoce" i upozna se sa tradicijom i običajima. Najviše je bilo najmlađih sugrađana koji su uživali u šećernoj vuni, ali i u vožnji fijakerom.

Do 28. januara biće organizovan veliki broj koncerata, predstava, ali i upoznavanje sa božićnim običajima nekih drugih zemalja.

Svakog dana jedna od ambasada u Beogradu biće domaćin "Raspevane jelke", a ambasadori će sve prisutne upoznati sa svojim božićnim običajima. Posetioci će moći da saznaju kako se ovaj veliki praznik proslavlja u Danskoj, Finskoj i Rumuniji. Biće organizovan i kviz "Nemanjići".

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar

Povezane vesti