0°C

Beograd

STOMAČNI VIRUS POKOSIO DECU U BEOGRADU: Samo u Žarkovu pomoć lekara tražilo 150 mališana!

Klinički nalazi i laboratorijske analize su pokazale da je moguće da je u pitanju virusna infekcija - rekla je Vera Vujović, načelnica Odeljenja pedijatrije Doma zdravlja "Simo Milošević".

Više od 150 dece predškolskog i školskog uzrasta, uglavnom iz Žarkova, od juče je zatražilo lekarsku pomoć u Domu zdravlja na Čukarici zbog povraćanja. Gradski zavod za javno zdravlje poslao je ekipe na teren, čekaju se rezultati koji će pokazati šta je uzrok trovanja.

Prema rečima lekara u ambulanti “Žarkovo” juče i danas su pregledali 156 mališana sa istim simptomima – stomačne tegobe i povraćanje. Od tog broja sedamdeset dvoje su bili predškolci.

Vrtić “Plava ptica” skoro je prazan. Umesto 195 mališana, roditelji su danas doveli samo njih sedamdesetoro. Bolesno je 40, a ostali su preventivno ostali kod kuće.

Olgica Subašić, glavna sestra, objašnjava da je poslata epidemiološka ekipa i da je predloženo da se kontaktiraju sva deca koja imaju promene, kako bi doneli uzorke stolice sutra i u ponedeljak do 9 časova.

Čekaonica pedijatrijskog odeljenja Doma zdravlja u Žarkovu je prazna. Juče slika sasvim drugačija.

– Sa simptomima povraćanja, proliva i drugih digestivnih smetnji došlo je oko 70 dece, jedan broj iz “Plave ptice”, ali i iz drugih vrtića i školska deca. Klinički nalazi i laboratorijske analize su pokazale da je moguće da je u pitanju virusna infekcija. Danas su u fokusu i drugi mogući razlozi većeg broja obolele dece – rekla je Vera Vujović, načelnica odeljenja pedijatrije DZ “Sima Milošević”.

Dr Biljana Begović Vuksanović, epidemiolog, objašnjava da bakterijsko i virusno trovanje hranom može dati sličnu kliničku sliku.

– Izašli smo na teren, uzorkovali materijal u vidu uzoraka hrane, briseva radnih površina- rekla je Begović Vuksanovićeva.

Izvor: Telegraf
Foto: Arhiva

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar