8°C

Beograd

Photo: arhiva

Izvor: Tanjug

UREĐENJE SAVSKOG TRGA Pripremni radovi za polukružnu saobraćajnicu

Pešačka zona sa zelenilom gde će se održavati razni događaji budući je izgled Savskog trga na kome su u toku pripremni radovi za izgradnju polukružne saobraćajnice po obodu trga kojom će se ubuduće kretati saobraćaj.

Prema rečima glavnog urbaniste Beograda Marka Stojčića, rade se podzemne instalacije i pripreme za kolovoznu konstrukciju.

Stojčić je podsetio i da je izmenjeno osnovno konkursno rešenje po kojem je tramvaj trebalo da ide po sredini trga, te dodao da će sav saobraćaj i javni prevoz kretati tom polukružnom saobraćajnicom. On je za Tanjug rekao da je izmeštanje saobraćaja po obodu trga važno kako bi prostor trga mogao da se koristi u punom kapacitetu i podsetio da rekonstrukcija podrazumeva i obnovu zgrade nekadašnje železničke stanice koja će, kaže, biti gotova za oko dva meseca.

Savski trg će nakon obnove biti pešačka zona sa zelenilom, dok će ispred zgrade stare železničke stanice biti izgrađen plato na kome će biti postavljen spomenik osnivaču srpske države Stefanu Nemanji

Na tom prostoru će, kaže, moći da se održavaju razni događaji i dodaje da će Savski trg u urbanističko-arhitektonskom smislu biti najznačajniji gradski prostor koji će moći da primi veliki broj ljudi.

- To će biti drugi najznačajniji trg u gradu, lokacijski možda malo manje značajan, ali u prostornom smislu pođednako, ako ne i prostraniji od Trga Republike. Imajući u vidu broj stanovnika koji će se useliti u ''Beograd na vodi'' i one koji već žive u okolini trga, koji nemaju neki značajniji javni prostor gde mogu da provode vreme, ovo će biti druga najznačajnija tačka u Beogradu kada pričamo o otvorenom javnom prostoru - rekao je Stojčić.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar

Povezane vesti