7°C

Beograd

Photo: Arhiva

Izvor: Tanjug

RADOJIČIĆ: Metro će smanjiti zagađenje Beograda!

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić najavio je danas gašenje 30 preostalih kotlarnica u vlasništvu grada i kupovinu još 100 autobusa sa "evro 6L motorom" kao i druge planove i investicije za očuvanje životne sredine i umanjenje faktora koji je ugrožavaju.

- Beograd, kao kandidat za Zelenu prestonicu, planira konkretne mere za saobraćaj, grejanje, energetsku efikasnost, ozelenjavanje. U planu su subvencije za energetsku efikasnost i do 90 odsto sredstava, kao i to da se ugasi još oko 30 individualnih kotlarnica, koliko ih je preostalo u nadležnosti grada - najavio je gradonačelnik.


PROČITAJTE JOŠ

POLICIJA NA NOGAMA: Blokirana Atina, traga se za ubicama visokopozicioniranih članova škaljarskog klana! (VIDEO)

KO JE VOĐA KLANA LIKVIDIRAN U ATINI! Povezivali su ga sa likvidacijom Aleksandra Stankovića, a ovo je bio njegov odgovor!

LEPOTICA BELOG SPORTA Ima 15 godina i uskoro će osvojiti svet!

ZA NJIH JE NAVIJALA CELA JUGA: Radio komentatori koji su bili više od fudbala!

POZNATI BRAČNI PAR ODUŠEVIO FANOVE: Slike koje ostavljaju bez daha!


Kako prenosi Beoinfo, prvi čovek Beograda govorio je o značaju metroa koji treba da bude povezan sa "BG vozom" i dodao da će metro u mnogome unaprediti javni prevoz i rasteretiti centar grada od vozila, a samim tim smanjiti i zagađenja vazduha.

Deo tih planova je, kako kaže, i obilaznica oko Beograda, kao i toplovod između Obrenovca i Novog Beograda.

- Značajan deo Novog Beograda, a i generalno Beograda, povezao bi se i rasteretio deo grada koji se greje individualnim ložištima - precizirao je Radojičić, koji je podsetio da je grad prošle godine kupio 244 novih autobusa sa "evro 6L motorom".

- Ove godine će kupiti još 100 takvih zglobnih autobusa, kao i 40 trolejbusa i 10 električnih autobusa - najavio je Radojičić koji je govorio i o uspešno realizovanim ciljevima strateškog dokumenta "Plan kvaliteta vazduha u aglomeraciji - Beograd 2016".

Ugašen je veliki broj kotlarnica na mazut i ugalj i priključene su na sistem daljinskog grejanja, smanjena je emisija zagađujućih materija u vazduh iz TE "Nikola Tesla” A i B, kao i emisija štetnih materija iz saobraćaja.

Grad je investirao i u izgradnju biciklističkih staza i proširenje pšačkih zona. Uspostavljen sistem praćenja kvalitetu vazduha i aplikacija "Beoeko", naveo je gradonačelnik.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar

Povezane vesti