-4°C

Beograd

Photo: instagram/printscreen

Izvor: Tanjug

Tramp o opozivu:Besramni napad na izbornu volju naroda!

Uoči početka suđenja američkom predsedniku Donaldu Trampu u Senatu, iz njegovog pravnog tima ocenjuju da je rezolucija Predstavničkog doma o opozivu "opasan napad na pravo Amerikanaca da slobodno izaberu predsednika".

UKOLIKO SE NASTAVE BLOKADE: Libija najavila drastično smanjenje proizvodnje nafte!

Obe strane su iznele svoje argumente pred početak suđenja u utorak u Senatu, a demokrate tvrde da je Tramp pogazio zakletvu i izdao poverenje javnosti.

Argumenti demokrata u Predstavničkom domu, koje su u decembru 2019. usvojile rezoluciju o opozivu Trampa, izneti su na 111 strana i uključuju svedočenja diplomata i vladinih zvaničnika o Trampovim odnosima sa Ukrajinom.

Demokrate tvrde da "ima i više nego dovoljno dokaza" koji utvrđuju da je Tramp kriv po obe tačke "optužnice", odnosno dva osnova za opoziv - zloupotrebu položaja i opstrukciju Kongresa.

-Jedino preostalo pitanje je da li će članovi Senata to prihvatiti i preuzeti odgovornost i poštovati ustavnu obavezu- piše u dokumentu

Pravni tim koji će zastupati Trampa ocenio je da je rezolucija Predstavničkog doma o opozivu "opasan napad na pravo Amerikanaca da slobodno izaberu predsednika".

-Ovo je besramni i nezakoniti pokušaj da se poništi rezultat izbora 2016. i da se meša u izbore 2020, koji će biti održani za nekoliko meseci-navodi se u argumentima.

Predsednika će u procesu opoziva zastupati advokat Bele kuće Pet Sipoloni, lični advokat Džej Sekulov, Ken Star koji je bio specijalni istražitelj u procesu opoziva demokratskog predsednika Bila Klintona 1998. godine i advokat Alen Deršovic, prenosi Glas Amerike.

Oni tvrde da Tramp nije prekršio zakon i da su osnovi za opoziv neustavni jer ne ukazuju na neko krivično delo.

Opoziv predsednika SAD nije pravni, već politicki proces i predsednik može biti razrešen dužnosti ako predstavnici u Kongresu utvrde da je počinio "prekršaj ili teže krivično delo" - iako u ustavu nije definisano šta se tačno podrazumeva pod tim pojmovima

Predsednikov tim će ponovo priložiti svoje argumente u ponedeljak na detaljnijem brifingu, a demokrate će imati priliku da na te argumente odgovore u utorak, pred početak suđenja.

Još nije poznato hoće li na suđenju biti svedoka.

O tome će odlučiti većina u Senatu, koju trenutno imaju republikanci.

Lider većine Mič Mekonel ranije je rekao da ne želi svedoke, ali o tome se odlučuje glasanjem. Demokrate zahtevaju svedoke jer su u međuvremenu isplivali i novi dokazi.

Nestranačka i nezavisna Agencija za nadzor vlade, koja radi za Kongres, zaključila je da je predsednik prekršio zakon kada je privremeno zaustavio isplatu vojne pomoći Ukrajini, koju je Kongres već odobrio, dok je istovremeno vršio pritisak na Kijev da sprovede istrage od kojih bi imao političku korist.

To je bio i glavni povod za pokretanje Trampovog opoziv.

Tramp je isplatu pomoći, koja je Ukrajini bila potrebna za borbu protiv proruskih separatista na istoku zemlje, odobrio u septembru posle odlaganja od 55 dana, iako ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski nije pokrenuo traženu istragu bivšeg potpredsednika SAD Džoa Bajdena, jednog od favorita za osvajanje predsednicke nominacije Demokratske stranke, i njegovog sina Hantera Bajdena, koji je bio član odbora jedne ukrajinske energetske kompanije.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar

Povezane vesti