9°C

Beograd

Photo: tanjug

Izvor: Tanjug

POTPISAN UGOVOR SA KINEZIMA Beograd do 2025. dobija sistem za prečišćavanje otpadnih voda (VIDEO)

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović potpisala je danas sa predstavnicima kineske kompanije CMEC u Srbiji i Beogradskog vodovoda Sporazum o saradnji i Ugovorni sporazum za projekat sakupljanja i prečišćavanja otpadnih voda centralnog kanalizacionog sistema Grada Beograda.

Taj projekt će omogući da Beograd dobije sistem za prečišćavanje otpadnih voda sa najvećom fabrikom u Velikom Selu.

Sporazumi su potpisani u Vladi Srbije sa direktorom predstavništva "China Maćinery Engineering Corporation" u Srbiji Li Sjuećengom i direktorom JKP Beogradski vodovod i kanalizacija Draganom Ðorđevićem, prisustvovali su i gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić i predstavnici ambasade Kine.

Mihajlović je objasnila da je potpisan Ugovorni sporazum za projekat sakupljanje i prečišćavanje otpadnih voda centralnog kanalizacinog sistema grada Beogada, kojim je omogućeno da odmah počnu istražni i projektantski radovi.

Kako je rekla, projekat je vredan u prvoj fazi 271 milion evra. Ističe da će odmah moći da počnu radovi iako će se pregovarati o ugovoru o finansiranju još tri do šest meseci.

- Kada ugovor bude stupio na snagu rok za završetak projekta je najviše pet godina - navela je Mihajlović.

Ona je tom prilikom istakla da je Beograd jedini grad u Evropi koji nema sistem za prečišćavanje otpadnih voda, te da je ovaj projekat od izuzetnog značaja jer je to pitanje životne sredine i boljeg kvaliteta života građana.

- Ovo je kapitalni projekat u koji mora da budu uključeni svi, dok kineska kompanija bude pregovarala sa Ministarstvom finansija oko uslova finansiranja, a samo prva faza koštaće 271 milion evra, današnjim potpisivanjem sporazuma o saradnji mi ćemo krenuti u istražne radnje - izradu svih studija, analiza i projektovanje kako ne bi gubili vreme - rekla je ona.

Mihajlović je istakla da se godišnje u Savu i Dunav izlije 190 miliona kubika otpadnih voda, što se može uporediti sa 60 hiljada olimpijskih bazena ili 19 miliona cisterni.

- Ali, ovde ne stajemo, kroz novi investicioni plan Srbija 2025 mi smo opredelili milijardu evra koje ćemo uložiti i u druge gradove i opštine u Srbiji koje imaju slične probleme - zaključila je Mihajlović.

Gradonačelnik Beograda Radojičić je rekao da je to izuzetno značjan projekat za Beograd, koji će obezbediti dugoročno rešenje tog dugogodišnjeg problema.

- U Beogradu je 2020. godina velikih projekata koji se tiču ekologije i unapređenja života Beogađana i životne sredine. I ove godine će se raditi na realizaicji velikih projekata: beogradskog metroa, zatim ovaj projekat prečišćavanje otpadnih voda u Velikom Selu, zatim toplovod Obrenovac - Novi Beograd, deponija Vinča i drugi -  naveo je gradonačelnik.

Zahvaljujući finansijskoj stabilnosti Vlade Srbije mi možemo zajednički da realizujemo ovaj kapitalni projekat koji će se izvoditi po najsavremenijim standardima i koji će doprineti unaprešenju životne sredine, rekao je on.

Vesić je istakao da trećina grada Beogada nema kanalizaciju, dok se preostale dve trećine izliva u Savu i Dunav.

- Izgradnjom ovom postrojenja ukinućemo 80 odsto ispusta otpadnih voda u Savu i Dunav. Prva i najveća fabrika pokriće 1,5 miliona građana, dok plairamo izgradnju još četiri manje. Hvala Vladi Srbije i potpredsednici Mihajloivć, ali i predsedniku Aleksandru Vučiću, bez kojih realizacija ovog projekta ne bi bila moguća - rekao je Vesić.

Kako je rekao, Beograd ima direktnih 100 ispusta kanalizacije u Savu i Dunav i ne postoji nijedan tako veliki grad u Evroopi koji radi takav zločin prema svojim rekama.

Vesić kaže da je vrednost prve faze 272 miliona evra, dok će u drugoj fazi biti potrebno između 400 i 500 miliona evra za samo fabriku u Velikom Selu, kao i još oko 100 miliona evra za četiri fabrike, dok će se sredstvima NIP-a raditi nedostajuća kanalizacija.

- Mi ćemo ovaj problem rešiti u narednih pet godina, neko će možda reći da kasnimo pet godina, ovi koji su bili pre nas kasne 50 godina, niti ih je interesovalo da li Beograd ima kanalizaciju - rekao je Vesić.

On je kazao da je gradska vlast rekla 2015. da će najkasnije za 10 godina biti rešen taj problem.

- Da je Ðilas uradio nešto, mi danas ne bi sedeli ovde - rekao je Vesić i dodao da je isto tako prethodna vlast pravila autoputeve na livadi, koji je posle ova vlast morala da završsava.

Li Sjuećeng istakao je da će Beograd imati dvostruku korist od ovog projekta - poboljšaće se kvalitet života građana i izbeći će se opasnost od poplava.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar