5°C

Beograd

Photo: kultura.gov.rs/printscreen

Izvor: Tanjug

U BEOGRADU PROSLAVLJENA KINESKA NOVA GODINA: Slavlje na Kalemegdanu!

Uz vatromet i tradicionalnu muziku dočekana je večeras na Kalemegdanu Kineska Nova godina - godina pacova, a počeo je i "Festival svetla".

Svetlosni spektakl uz zmajeve i lampione oduševio je Kineze koji su odlučili da u Beogradu dočekaju Novu godinu.

Inicijator i osnivač festivala je umetnik Slobodan Trkulja, koji već duže uživa veliku popularnost u Kini i radi na kulturnoj razmeni između dve zemlje.

Ove godine je festival proširen i na Novi Sad, gde je juče u Limanskom parku svečano otvoren.

Trkulja je izrazio veliko zadovoljstvo što je imao priliku da u Beogradu ponovo otvori "Festival svetla" i dočeka Kinesku novu godinu ili "Festival cveća", kako ga Kinezi zovu.

- Ova izložba je jedan od načina da kineskom narodu uzvratimo bar deo gostoprimstva koje nam je ukazivano u brojnim gradovima. Beograd je večeras jedan od retkih gradova u Evropi čiji će građani imati priliku da uživaju u igri svetlosti koja sa sobom donosi duh tradicije i simbolike drevne Kine,  kazao je umetnik.

Gradonačelnik Zoran Radojičić rekao je da je Beograd grad otvoren za sve ljude i kulture, a da Kina i Kinezi zauzimaju posebno mesto.

- U prethodnom periodu imali smo mnogo projekata na kojima smo radili zajedno. Zahvalni smo našim kineskim prijateljima što nam pomažu da se naš grad razvija u dobrom pravcu. Dobri odnosi se nastavaljaju i zbog dobrog prijateljstva naša dva predsednika Aleksandra Vučića i Si Ðinpinga. Imali smo blizu 100 hiljada turista iz Kine, zato su ove manifestacije sjajno mesto da im poželimo dobrodošlicu, kao i da naši ljudi nauče nešto novo o njima, kazao je Radojičić.

Srećnu kinesku Novu godinu poželeo je i Vladan Vukosavljević, ministar kulture i informisanja koji je kazao da se ovakvim manifestacijama spajaju dva kulturna obrazca, dve tradicije.

- Običaji se razlikuju, ali svi imamo istu želju i potrebu za mirom u porodici, ličnom srećom i prosperitetom društva u kojem obitavamo. Ovo je još jedna od manifestacija kojom se učvršćuje i razvijava saradnja dve zemlje i verujem da će biti još značajnija, kazao je Vukosavljević.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić poželeo je da se Kinezi i njihove porodice u Srbiji osećaju kao kod svoje kuće.

- Siguran sam da svi osećaju koliko su odnosi između Kine i Srbije unapređeni i koliko su na političkom nivou i strateški i partnerski, rekao bih na najvišem istorijskom nivou, kazao je Antić.

Ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo zahvalila je svima koji su učinili da se Kinezi osećaju danas kao kod kuće.

- Godina Pacova je prvi znak u kineskom horoskopu i ova godina donosi početak za sve i zato svima želim da ti počeci budu uspešni i da nam donesu što bolju saradnju i prijateljstvo koje je već sada čelično, kazala je ambasadorka.

Ona je istakla da je bileteralna saradnja dve zemlje svakim danom sve jača, kao i ekonomski doprinosi.

Svetlosni spektakl kreirala je jedna od vodećih svetskih kompanija za izradu umetničkih lampiona iz Zigonga.

Izložba "Festival svetla" će trajati do 16. februara, a lampioni će se paliti svako veče od 17 časova.

Manifestacija se održava u organizaciji Balkanopolis centra za modernu tradiciju, uz podršku Vlade Republike Srbije, ambasade Narodne Republike Kine u Srbiji, Pokrajinske Vlade AP Vojvodine, Grada Beograda i Grada Novog Sada.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar