6°C

Beograd

Photo: Arhiva

Izvor: Tanjug

"POBEDNIK" SE DANAS VRAĆA NA STARO MESTO: Do tada ga čuva obezbeđenje!

Spomenik "Pobednik", čija je rekonstrukcija trajala više meseci, danas će biti vraćen na staro mesto, postament na platou Gornjeg grada Beogradske tvrđave, gde će ga do tada čuvati obezbeđenje.

Vraćanje "Pobednika" na postament počeće u 11 sati, a previđeno je da bude završeno do 13 sati, zbog čega će Gornji grad Beogradske tvrđave biti zatvoren za posetioce od šest do 13 sati.

Bronzana skulptura "Pobednika" skinuta je sa postamenta 10. oktobra prošle godine i odneta u Smederevo, u atelje vajara Zorana Kuzmanovića, gde su izvršeni radovi na restauraciji.

U međuvremenu, završeni su radovi na statičkoj sanaciji temelja spomenika i konzervatorsko-restauratorski radovi na stubu i postamentu.

"Pobednik" je podignut 1928. na Gornjem gradu Beogradske tvrđave, povodom proslave desetogodišnjice proboja Solunskog fronta.

Čine ga bronzana muška figura sa sokolom u levoj ruci i spuštenim mačem u desnoj, rad vajara Ivana Meštrovića, kao i postament koji je koncipiran u vidu dorskog stuba sa kanelurama na visokoj kubičnoj bazi koji je autorsko delo arhitekte Petra Bajalovića.

U pitanju je jedan od simbola grada Beograda, visine oko četiri metra koji sa novom konstrukcijom teži oko 1.400 kilograma.

Na platou Gornjeg grada Beogradske tvrđave, u neposrednoj blizini postamenta, juče je izložen za građane i goste srpske prestonice.

Kako je rekla direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda Olivera Vučković obezbeđenje obezbeđenje će ga čuvati sve dok ne bude na postamentu gde je potpuno bezbedan.

Posle toga, pojasnila je, predstoji još 15-ak dana radova koji podrazumevaju ostatak posla na spajanju skultpure i svih ostalih segmenata, kao i radove na samom platou.

"Kada početkom marta uklonimo skele, "Pobednik" će u potpunosti biti dostupan javnosti", dodala je Vučković.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar

Povezane vesti