6°C

Beograd

Photo: instagram

Izvor: Tanjug

POBEDNIK NA STAROM MESTU Postament kriv ali bezbedan (VIDEO)

Statua "Pobednika" postavljena je danas na obnovljeno postolje na Kalemegdanu, na mestu gde stoji već 91 godinu.

Kako su primetili mnogi koji su svedočili ovom svečanom događaju, postament je ostao kriv, međutim to neće ugrožavati stabilnost statue, potvrdila je odgovorni projektant iz Zavoda za zaštitu spomenika Nevenka Novaković.

- Kada je Građevinski fakultet završio proveru pre rekonstrukcije, ustanovljeno je da je postament ukrivo i da pomeranja moraju biti zaustavljena. Zajedničkim radom smo utvrdili da je bolje ne ispravljati, jer bi moglo da prouzrokuje nova oštećenja stuba, kao i nove pukotine. Zato je planirano samo učvršćivanje konstrukcije i sprečavanje daljeg pomeranja - objasnila je Novaković.

Nakrivljenost stuba, dodala je, sada je deo "Pobednikove" istorije, a iz pozicije konzervatora takva odluka je opravdana i ne ugrožava stabilnost.

Statua ostaje pod nagibom od 30 centimetara, a kako je potvrdila, i njegova povećana težina od 1.300 kilograma neće uticati ne sigurnost.

Direktorka Zavoda Olivera Vučković kazala je da je ceo stručni tim koji je radio na restauraciji imao veliku odgovornost i tremu, jer je sve moralo da se završi na najbolji mogući način.

Najveću zahvalnost, kako je istakla, duguju vajaru Zoranu Kuzmanoviću i timu profesionalaca - istoričarima umetnosti, konzervatorima, arhitektama... koji su vraćanje "Pobednika" ispratili od početka do kraja.

Postavci simbola Beograda prisustvovali su i gradonačelnik Zoran Radojičić i zamenik gradonačelnika Goran Vesić. Oni su zadovoljni učinkom istakli da je završen važan istorijski poduhvat, "jer je priča "Pobednika" - priča Srbije i njenog naroda i mentaliteta."

- Nakon 127 dana "Pobednik" se vratio na postament da čuva naš grad. Ne možemo da zamislimo panoramu, ni sliku Beograda bez jednog od najboljih dela Ivana Meštrovića - kazao je Vesić.

On je istakao da se već desetak godina znalo da je statua bila u lošem stanju, da je postament bio nakrivljen za 30 centimetara, da postoje oštećenja, te kada je Zavod ukazao da je vreme za restauraciju Grad je odlučio da to podrži sa 200.000 evra.

- Prisustvujemo istorijskom trenutku, građani Beograda su doživeli samo 1928. godine i sada 2020. da ga vide izbliza. Sada je napokon statua restaurirana i vraćena gde pripada - kazao je zamenik gradonačelinika.

Da je "Pobednik" kruna srpske istorije, tradicije i umetnosti, smatra Radojičić, a "kao simbol Beograda deo je svih nas i predstavlja pogled na budućnost prestonice".

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar

Povezane vesti