Izvor: tanjug
14.09.2020 u 15:12
0

AKCIJA U PRESTONICI Kroz Beograd u zelenom talasu

U Beogradu će i ove godine biti obeležena Evropska nedelja mobilnosti, do 16. do 22. septembra, pod sloganom „Izaberi, okreni se“.

Kao i prethodnih, i ove godine se Beograd pridružio porodici koju čini više od 5.000 gradova iz 50 država, koji skreću pažnju na važnost davanja prednosti pešacima, biciklistima, kao i javnom prevozu u kretanju kroz grad.

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić istakao je da se prestonica Srbije razvija velikom brzinom, ali da to sa sobom nosi rizike, te procenio da će Beograd do 2030. godine imati oko 250.000 stanovnika više, što će uticati na sve oblasti života. On je primetio da kretanje kroz grad ponekad može podrazumevati stres, kašnjenja, zagađenje, ali i smanjenu bezbednost.

Zbog toga, kaže, Beograd uči od evropskih gradova i primenjuje rešenja koja su prilagođena ovom gradu, ali tako da kretanje kroz Beograd bude sa ciljem – „zeleno“, brzo i povoljno, saopšteno je iz Gradske uprave. On je podsetio da su u gradu obnovljena mnoga šetališta, biciklističke staze, kako bi građani mogli da idu biciklima na posao, a ulaže se u nove autobuse.

Radojčić je napomenuo da Grad čini sve kako bi uspostavio zelenu hijerarhiju u saobraćaju i naglasio da postaje neisplativo i nepotrebno da se samo jedan čovek vozi automobilom.

Evropsku nedelju mobilnosti pokrenula je 2002. godine Evropska komisija, sa ciljem da kroz promotivne manifestacije i sprovođenje najmanje jedne trajne mere održive urbane mobilnosti smanji korišćenje putničkih automobila i poboljša uslove za javni saobraćaj, kretanje biciklista i pešaka.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter