6°C

Beograd

Photo: Arhiva

Izvor: Tanjug

VESIĆ: Savski trg, novi centar Beograda

 Obnovljeni Savski trg, sa spomenikom velikom županu Stefanu Nemanji, postaje novi centar grada, kaže zamenik gradonačelnika Goran Vesić i dodaje da se u rekonstruisanom trgu vidi razlika između Beograda od pre nekoliko godina i Beograda danas.

"Ovde su bile železnička stanica, taksi stanica, autobuska okretnica, posečeno drveće, zarđali spomenik koji nisu prihvatili ni oni kojima je bio namenjen... Danas je ovo najveći pešački trg u Beogradu, koji su radile španske arhitekte i to pokazuje kako se Beograd menja", rekao je Vesić za Tanjug, uoči večerašnjeg otvaranja Savskog trga i otkrivanja spomenika.

Prema njegovim rečima, Trg ima 20.000 kvadrata, posađeno je 250 novih stabala, biće postavljene klupe...

Vesić je najavio da sledi i nastavak uređenja Karađorđeve ulice, od Savskog trga do Brankovog mosta, a takođe, trebalo bi da se do kraja godine iseli autobuska stanica.

Podsetio je da se radi rekonstrukcija Ulica Milovana Milovanovića, a da će se ove godine raditi i obnova Ulice Kraljevća Marka, te sledeće Lička i Koče Popovića, a zatim i Gavrila Principa.

"Ovaj deo grada, od jednog u kome niko nije želeo da živi, postaje poželjan deo, i to samo govori koliko grad, kada se menja i ulaže, dobija na vrednosti i komforu", rekao je Vesić.

On je podsetio da će stara želenička stanica postati muzej, da će deo nekadašnjih perona biti sačuvan kao uspomena, kao i da će se tu ukrštati i prve dve linje metroa.

PROČITAJTE OBAVEZNO

VUČIĆ: Imamo veliki problem sa vakcinama!

ZAPADNI BALKAN jedan od šest Bajdenovih prioriteta

JEDAN OD NAJBOGATIJIH LJUDI AMERIKE: Mi smo na ivici građanskog rata!

ZA ULAZAK U EU NIJE DOVOLJNO PRIZNANJE! Srbija mora da da dodatne garancije Prištini!

RAZNET AMERIČKI KONVOJ U IRAKU! Teroristi izvraćaju udarac! (GALERIJA)

"Tako da ovaj Trg postaje novi centar grada", rekao je Vesić.

Istakao je i značaj spomenika Stefanu Nemanji, koji je specifican, jer nema monolitni postament, koji je karakteristika spomenika, već vizantijski šlem, iz kojeg izlazi žezlo Svetog Save, kao simbol državnsoti i autokefalnosti.

U samom postamentu se nalaze četiri reljefa, sa slikama iz života Stefana Nemanje.

Prvi reljef predstavlja stvaranje države, odnosno slika bitku u kojoj Nemanja stvara Srbiju, drugi Sabor u Rasu iz 1196. godina, kada Nemanja prenosi vlast na sina Stefana.

Na trećem reljefu predstavljen je prenos moštiju Stefana Nemanje iz Hilandara u Studenicu, 1208. godine, nad kojima Sveti Sava miri zavađenu braću, a na četvrtom rodosolov Nemanjiha.

"Sve će to biti značajno za mlade generacije, da saznaju ko su bili Nemanjći. Postament je jedna vrsta muzeja na otvorenom", rekao je Vesić.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar