3°C

Beograd

ZATVOR, JEDNA SOLUCIJA: Putnici bez karte mogu da namire kaznu i van rešetaka!

Kontrolori Bus plusa preko svojih aparata počeli su da izdaju prekršajne naloge koje komunalni policajci popunjavaju elektronski u svojim kancelarijama. To se radi na osnovu podataka koje zabeleži kontrolor, a kazna se piše na iznos od 6.000 dinara.

To ne znači da je putnik automatski u prekršaju i da je kazna od 6.000 dinara neminovna. Naime, kontrolori mogu da izdaju i doplatnu kartu od 2.000 dinara i plaća se na licu mesta. Ako nemate tu sumu kod sebe, kontrolor će na osnovu vaše lične karte sačiniti evidenciju i poslati podatke Komunalnoj policiji.

Njihovi službenici će popuniti prekršajni nalog, elektronski ga potpisati, a potom će vam kontrolor odštampati kaznu. Iako je na nalogu označeno 6.000 dinara, kazna je duplo jeftinija (3.000) ako se plati u roku od osam dana. Oni koji smatraju da su oštećeni mogu da traže i postupak pred prekršajnim sudom u istom roku.

- Nije nam cilj da kažnjavamo putnike, ali i to je mera koja mora da se sprovodi kao i za svaki drugi prekršaj. Prevoz bi nam bio mnogo bolji kada bi bilo više mesečnih dopuna, a manje kazni. Uz bolju naplatu sigurno bismo imali i više novih autobusa - kazao je Uglješa Mitrović, gradski sekretar za javni prevoz.

I NOVOSAĐANI IZA REŠETAKA

Bojan Cvejin iz Novog Sada skoro je završio u zatvoru šest dana jer u svom gradu nije platio kartu koja košta 55 dinara. Prošle godine vozio se bez karte, kontrolor ga je uhvatio i ispisao mu kaznu.

Mogućnost da kontrolori štampaju prekršajne naloge postoji od septembra, kada je izmenjena Odluka o javnom linijskom prevozu putnika. Ipak, putnik nije obavezan da ustupi svoju ličnu kartu kontroloru ukoliko to ne želi, jer oni nisu službena lica. U tom slučaju moraće da sačekaju patrolu Komunalne policije.

blic.rs
foto:arhiva

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar