29°C

Beograd

Photo: Youtube/Printscreen,Arhiva Snimaka

Izvor: B92

VREME JE DA SE VRATIMO JEDNI DRUGIMA! Obeležen svetski dan porodice na Trgu Republike

Povodom Međunarodnog dana porodice, Klinika za psihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević" je na beogradskom Trgu Republike organizovala pružanje podrške našim sugrađanima kroz razne testove na depresiju, anksioznost i demenciju. Takođe, tim stručnjaka iz ove ustanove je i davao savete svakome ko je imao pitanje iz oblasti mentalnog zdravlja, jer je pandemija u poslednjih godinu dana uticala na sve nas, a pogotovo na adolescente.

U FOKUSU

U EMISIJI "IZA BRAVE" SAZNAJTE: Zašto je Tomi Fili odbrana Nikole Šainovića bio poslednji advokatski posao (VEČERAS 21:50 HAPPY TV)

VELIKI GUBITAK! Preminuo naš čuveni pevač

SJAJNA VEST! U Srbiji dato više od ČETIRI MILIONA doza vakcina protiv korone!

RUSKI STRUČNJACI ZA CIVILNU ZAŠTITU DOLAZE U SRBIJU! Vulin najavio nastavak saradnje sa Moskvom (GALERIJA)

Takođe, klinika uz podršku Ministarstva zdravlja, a u sklopu projekta #kakosi koji realizuje,  promoviše novi broj 0800-309-309, opcija 3 za pomoć adolescentima, koji će biti potpuno besplatan i dostupan 24 časa, 7 dana u nedelji.

Ovaj besplatni servis koji je počeo sa radom 16. marta prošle godine, sada prerasta u servis za zaštitu mentalnog zdravlja.

Na servisu postoji nekoliko opcija - prva za prevenciju suicida, druga za psihosocijalnu podršku tokom pandemije kovid-19 i, na trećem mestu, najnovija opcija #kakosi kao pomoć adolescentima, njihovim prijateljima i svima onima koji žive sa mladim ljudima kojima treba savet, pomoć u krizi ili nešto više.

Povodom Međunarodnog dana porodice, čija je tema "Porodica i nove tehnologije", v.d. direktorka klinike "Dr Laza Lazarević", dr Ivana Stašević Karličić je kazala da je zdravstveno prosvećivanje veoma važno, kao i edukacija, izgrađivanje i učvršćivanje zdravih stilova života u samoj porodici koja je najveći kapital jedne nacije.

- Na Trgu Republike danas govorimo o tome koliko je važno počev od porodice komunicirati otvoreno, zdravo, rešavati probleme dok su još na početku sa posebnim osvrtom na najosetljiviu starosnu grupu, a to su upravo adolescenti, kojI se nalaze u osetljivom periodu odrastanja, jer svaki stres iz spoljašnje sredine može kod njih da izazove burne reakcije ili da se završi na loš način - objašnjava dr Ivana Stašević Karličić.

Ona dodaje da će građanstvo pokušati da edukuju o tome koliko je važno da slušamo jedni druge, ali i da imamo više tolerancije prema ljudima iz svog okruženja.

SAZNAJTE I OVO

VOLEO JE DVE ŽENE, A JEDNA MU JE BILA PODRŠKA DO KRAJA ŽIVOTA: Ovaj podatak o Đorđu Marjanoviću niste znali!

Uhapšena dva mladića koja se terete za TEŠKO UBISTVO u Beloj Palanci!

SRBI U IZRAELU TRAŽE EVAKUACIJU! Konzul otkrio: Problem su otkazani letovi

- Želimo da kažemo da svaka izmena u ponašanju i doživljaja sveta u osećanjima jeste povod za dobar razgovor i obraćanje najbližima, ali i za razgovor sa stručnjacima. Ovo je još jedan pokušaj da radimo na prevenciji jedne od najosetljivijih grupa koje su u najvećem riziku za mentalne smetnje i najteže komplikacije -  navodi.

- Da biste bili zdravi morate čuvati i izgrađivati zdrave stilove života, a jedan od osnovnih stilova zdravog života je pored pravilne ishrane, higijene spavanja i fizičke aktivnosti, zapravo u učenju otvorene, zdrave komunikacije, kao i u nošenju sa svakodnevnim stresom - dodaje.

- Ukoliko ne umete da rešite probleme koji vas muče u vezi sa ovom problematikom u tome će svakako pomoći zdravstveni sistem Srbije, kao i brojne zdravstvene ustanove koje se bave zaštitom mentalnog zdravlja -zaključuje Stašević Karličić.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar