18°C

Beograd

Photo: Youtube, Printscreen

Izvor: tanjug

Beogradske elektrane počele da proizvode struju iz gasa!

Javno komunalno preduzeće Beogradske elektrane su nakon 18 godina ponovo počele da uz toplotnu proizvode i električnu energiju, potvrđeno je Tanjugu u tom preduzeću.

NAJVAŽNIJE

"ONO KAD TE SNIMA MINISTAR FINANSIJA": Ovo je reakcija predsednika Vučića na snimak Siniše Malog (VIDEO)

NAJNOVIJI KORONA PRESEK: Rekordno nizak broj zaraženih!

UPOZORENJE METEOROLOGA: U naredna dva sata kiša u ovom delu Srbije, evo i šta nas čeka narednih dana!

ŽALBA KURTIJA PREMIJERIMA SVETA: Naziva ugroženo nasleđe Visoki Dečani neosnovano

Ovo je postalo moguće kada je krejem prošle godine u toplani Voždovac počelo da radi moderno kogenerativno postrojenje instalisane snage 10 megavata električne energije i isto toliko toplotne, po rečeno je Tanjugu u Beogradskim Elektranama.

Precizirano je da se sva proizvedena struja isporučuje u distributivni sistem EPS-a i to po subvencionisanoj ceni kao zelena energija, jer je proizvedena iz gasa.

Postrojenje je koštalo nešto više od 6,5 miliona evra i finasirano je iz kredita Nemačke razvojen banke, a uz njega je izgrađena i nova trafo stanica vredna 1,45 miliona evra koju su finasirale Beogradske elektrane.

- Rezultat na koji možemo biti ponosni plod je dvodecenijske saradnje MInistarstva rudarstva i energetike, Grada Beograda i Beogradskih elektrana sa Nemačkom razvojnom bankom kroz ''Program rehabilitacije sistema daljinskog grejanja u Srbiji.  - rekao je direktor Elektrana Rade Basta

Elektrane ističu da se zahvaljujući novom postrojenju proizvode dve vrste energije uz potrošnju do 40 odsto manje gasa nego ranije.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar