32°C

Beograd

Photo: beoinfo

Izvor: Happy BSC

Vesić: Motivišemo građane da što više koriste bicikl! NA ADI POČELA AKCIJA "PARKIRAJ I BICIKLIRAJ" (GALERIJA)

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić obišao je danas parkiralište JKP „Parking servis“ na Adi Ciganliji, gde je u toku 10. sezona akcije „Parkiraj i bicikliraj“. Vesić je podsetio da ova akcija omogućeva svim korisnicima parkirališta da besplatno iznajme bicikle, a Grad na taj način smanjuje udeo automobilskog saobraćaja i promoviše zdravije stilove života. 

– Akcija pruža mogućnost korisnicima javnih parkirališta da po ostavljanju automobila na parkingu besplatno iznajme bicikle. Na taj način podstičemo sugrađane da koriste bicikle kako bi se smanjilo korišćenje automobila u najužem centru grada. Najviše bicikala postoji na parkiralištu na Adi Ciganliji, a.nedavno je ovde stiglo još 110 novih. Postoje bicikli za decu, za odrasle, a ovaj sistem iznajmljivanja postoji i na parkiralištu kod SRC Milan Gale Muškatirović, kao i u Sava centru, ali i u određenim garažama poput Obilićevog venca i Zelenog venca – rekao je Vesić.

Prema njegovim rečima, Grad na ovaj način želi da poboljša urbanu mobilnost građana, jer, kako je rekao, smatramo da je to pravac u kojem bi grad kao što je Beograd trebalo da se razvija.

VAŽNO

(UŽIVO) VUČIĆ SE OBRATIO POVODOM DANA MUP I POLICIJE: VI STE TI KOJI ČUVATE I ŠTITITE DRŽAVU - VELIKO VAM HVALA!

VREMENSKA PROGNOZA ZA NEDELJU 20. JUN: Pravo tropsko leto u Srbiji!

DANAS JE JEDAN OD NAJVEĆIH PRAZNIKA! Crkva i vernici slave Svete Trojice

OTAC MALOG VIOLINISTE: ŠEF SE VRATIO! Evo u kakvom je stanju Joca koji je povređen u saobraćajki kod Obrenovca

– Korišćenje bicikala u pešačkim zonama, ali naravno i na biciklističkim stazama koje proširujemo, jeste pravi način da se izmeni saobraćajna hijerarhija i da pešaci i biciklisti imaju prednost u odnosu na automobile. Celodnevni parkiranje na Adi Ciganliji košta 150 dinara i za taj novac možgu da se dobiju dva bicikla za odrasle i dva za decu. Mislim da je to zaista sjajna ponuda Parking servisa i pozivam sve Beograđane koji koriste parkiralište na Adi Ciganliji, da iznajme bicikle jer je Ada mesto za rekreaciju i odmor, pa bi ovde korišćenje automobila trebalo svesti na minimum. Zahvalan sam Parking servisu jer odvaja deo svog profita kako bi uložilo novac u projekat koji je dobar za građane. Nadam se da ćemo ovu akciju u budućnosti proširivati, a naravno građani ovde imaju na raspolaganju i privatne firme koje se bave ovim poslom – dodao je Vesić.

On je istakao da će tender za postavljanje javnih bicikala uslediti na jesen, za prvih 150 stanica i oko 1.500 bicikala.

– Tako će Beograd po prvi put dobiti svoje javne bicikle. Planirano je da Beograd u naredne četiri godine dobije 110 kilometara novih biciklističkih staza, a nastavićemo i sa širenjem pešačkih zona. Beograd se još pre pet godina opredelio za promenu saobraćajne hijerarhije i davanje prednosti biciklistima i pešacima u odnosu na automobile. Nastojimo to da sprovedemo u praksi, što će biti mnogo lakše kada Beograd bude imao metro i kada će se pojaviti mogućnost zatvaranja određenih ulica za automobile. Grad Beograd je tražio izmene određenih delova Zakona o bezbednosti saobraćaja i tražili smo da se uvede pojam biciklističko-pešačke ulice. To će biti neke manje ulice gde će prednost imati pešaci i biciklisti, dok će maksimalna brzina za automobile biti 10 kilometara na sat. Jedna od tih ulica bi u budućnosti mogla da bude Kneginje Zorke – rekao je zamenik gradonačelnika.

On je dodao i da je Grad tražio i mogućnost da biciklisti mogu da koriste žute trake van saobraćajnih špiceva, što bi takođe omogućilo brže kretanje svima koji voze bicikl.

– U narednih mesec dana biće raspisan i konkurs za subvencionisanje kupovine bicikala za 2.000 građana, kojim će Grad svaku kupovinu pomoći sa 5.000 dinara. Grad će subvencionisati kupovinu domaćih bicikala i na taj način podstaći ne samo ljude da kupe bicikl, već i proizvodnju ovog prevoznog sredstva u našoj zemlji. Grad priprema ili već realizuje čitav niz akcija koje podstiču korišćenje bicikala i sa tim ćemo nastaviti i u budućnosti – poručio je Vesić.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar