31°C

Beograd

Photo: Youtube/Printscreen /Televizija Galaksija

Izvor: Tanjug

DRAŠKOVIĆ: U Beogradu će krajem meseca zaživeti novi informacioni sistem

 Direktor Republickog geodetskog zavoda Borko Drašković izjavio je da je reforma u zavodu u završnoj fazi i da će već krajem oktobra u Beogradu zaživeti novi informacioni sistem.

PROČITAJTE JOŠ:  VAŽNO! Pad pritiska i isključenje vode na Novom Beogradu od 20. do 25. septembra

Prema njegovim rečima, u Zavodu su prošli kroz reformu kadrova, tehnologije, tehnoloških procesa i projekat izrade novog katastarskog sistema, koji se sastoji iz tri faze, dve su završene a pri kraju je i treća - impelemntacija novog softverskog sistema.

"U toku je implementacija novog softverskog rešenja koje će poceti krajem oktobra u Beogradu, a to znači da napuštamo stari, formiran 2000. godine", rekao je Drašković  i naglasio da se trenutno radi na informacionom sistemu starom 21 godinu.

Kako kaže, sve reforme urađene do sada i za koje je Zavod nagrađivan od međunarodnih krugova rade se za trenutak uvođenja novog informacionog sisterma.

VAŽNO: VAŽNO! Delovi Vračara i Grocke sutra bez vode

"Bilo je potrebno obučiti kadrove i nabaviti opremu koja će podržati nove složene informacione sisteme. To ne može da se implementira preko noći, ne može da se uveze, to je proces na kom se dugo radi, na kraju smo tog puta i građani će imati potpuo relaksiran odnos prema nepokretnosti", rekao je Drašković.

Kaže i da je sitaucija u Republičkom geodetskom zavodu potpuno drugačija nego ranije.

"U Srbiji predmete završavamo za nepuna četiri dana, ako je zahtev stigao preko javnog beležnika, ako predmet nema problem biće rešen za najviše četiri dana", rekao je on.

PROČITAJTE JOŠ: NOĆ U BEOGRADU: Pešak teško povređen, bori se za život!

Dodao je da se najviše čeka u gradovima gde je bio najveći građevinski bum, a upitan da li su i dalje najveći problem mito i korupcija, kaže da nisu, te da "mito i korupcija spadaju u domen predrasuda, a koprupcija u katastru je u tragovima".

Naglašava da je rešenje u kompletnoj dokumentaciji.

"Kod nas je u potpunosti digitalni porces i za sve mora da ostane pisani trag. Svi koji kažu da mogu da vam urade nešto mimo zakona, dovode Vas u zabludi i ostavljaju prostor za korupciju", rekao je Drašković.

VAŽNO: BEOGRAĐANI, NAORUŽAJTE SE STRPLJENJEM! Zbog manifestacija i danas će biti BLOKIRAN grad-IZMENE GRADSKOG PREVOZA

Prema njegovim rečima, napravljeni su digitalni procesi, tačno se zna ko kada radi.

"Za svaki predmet urađen preko reda urađena je službena zabeleška, trudimo se da po Zakonu iz 2018. završavamo u roku od četiri dana. Problam nastaje kada pričamo o predmetima starim 50 li 60 godina, ili nisu podobni za upis, sigurni su da su kupili svoju nekretninu... takva odluka suda nije dovoljna jer može da nema elemente za upis", rekao je Draškovoć i naglasio da je jedini način da se građani obrate sudu i obezbede rešenje koje će onda u zavodu potpisati za četiri dana.

Sva agonija se zaustavlja kada neko nabavi potrebnu dokumentaciju, zaključio je.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar