3°C

Beograd

Photo: Tanjug/Prinskrin

Izvor: tanjug

GRADONAČELNIK BEOGRADA ZORAN RADOJIČIĆ: Potrebno je nastaviti edukaciju mladih o značaju vakcine

Golden Rose ad

Gradonačelnik prof. dr Zoran Radojičić izjavio je danas da ima prostora za edukaciju mladih o značaju vakcinacije, posle tribine održane sa korisnicima doma učenika srednjih škola "Milutin Milanković".

Pokazalo se, prema njegovim rečima, da su deca znatiželjna i da pravac edukacije putem tribina treba nastaviti.

PROČITAJTE JOŠ:  NOĆ U BEOGRADU: U požaru nastradala jedna osoba, veći broj kovid prevoza

-Bilo je bitno da se deci objasne savremeni koncepti proizvodnje novih vakcina i njihovog delovanja, posebno M RNK vakcine u kojoj je budućnost. Srednjoškolci su se prevasohodno interesovali o tipovima vakcina i njihovom mehanizmu delovanja, što im je objasnio doktor Srđa Janković- istakao je Radojičić. 

-Oni žele da razgovaraju, ali imam utisak da se kod mladih ukorenio stav da je danas moderno biti protiv vakcinacije, što moramo hitno menjati- ukazao je gradonačelnik.

Kada je reč o lekarima koji su neodlučni oko vakcinacije, Radojičić je istakao da te dileme najčešće imaju one kolege koje ne prate medicinsku literaturu.

-Teško je shvatiti takve stavove, jer onda ispada da ne verujete u celokupan koncept medicine, koja je zasnovana na kliničkim studijama i eksperimentu. Pandemija ima svoju dinamiku, a na nju možemo da utičemo pre svega vakcinacijom- ukazao je Radojičić i dodao da je i on vakcinisan i da veruje u kliničke studije.

-Da li ljudi imaju pravo na lični stav ili nemaju nije pitanje medicine. Ja jesam pristalica uvođenja nekog vida kovid propusnica koje će na neki način definisati kome će biti dozvoljen ulazak u određeni prostor. Postoji i podatak da je broj preminulih među nevakcinisanima nemerljivo veći. Praktično smo sad u situaciji da moramo nekoga da nateramo da brine o svom zdravlju- naveo je Radojičić.

PROČITAJTE JOŠ:  POČELA GREJNA SEZONA: Elektrane zvanično, na maksimumu, toplo do 15. aprila

Prema njegovim rečima, lekarima treba još više prostora da javno govore i treba usmeriti pažnju na njihovu argumentaciju.

-Argumentacija i razgovor su najbitniji kako bi građani dobili najadekvatnije informavcije, ne vidim drugi način. Čak ni žustre rasprave nisu dobre, naučna argumentacija je najvažnija, a sve drugo je kontraproduktivno. Postoje različiti načini kako se komunicira sa mladim ljudima, ali i kroz određene predmete u školama treba govoriti o savremenim principima nauke. Mora se razgovarati u dužem periodu i na sve produktivne raspoložive načine- zaključio je gradonačelnik Radojičić.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar
Golden Rose ad