21°C

Beograd

Photo: pixabay

Izvor: tanjug

Ugašeno više od 1.300 kotlarnica na ugalj i mazut

JKP „Beogradske elektrane", zajedno sa Skupštinom grada pokrenulo je Program gašenja kotlarnica u okviru kojeg je do sada ugašeno više od 1.300 kotlarnica koje su kao pogonsko gorivo koristile ugalj ili mazut koji sagorevanjem emituju značajne količine štetnih materija, saopštilo je to preduzeće.

Kako se navodi, efekat gašenja kotlarnica rezultirao je smanjenjem emisije CO2 za čak oko 500.000 tona godišnje.

PROČITAJTE JOŠ:Zbog održavanja manifestacije "Dani slobode 2021":Sutra pre podne zatvara se saobraćaj u centru Beograda

-Taj ogroman uspeh ne bi mogao da bude postignut da, uporedo sa gašenjem kotlarnica, preduzeće nije gradilo toplotne izvore koje u proizvodnji koriste prirodni gas - ekološki prihvatljiv energent. Zahvaljujući velikim ulaganjima u sistem daljinskog grejanja, udeo potrošnje prirodnog gasa je u proteklih desetak godina povećan sa 81 odsto na čak 96 odsto, čime je dat veliki doprinos u smanjenju zagađenja vazduha u Beogradu- navodi se u saopštenju "Beogradskih elektrana".

"Beogradske elektrane" saopštavaju da će, kao društveno odgovorno preduzeće, i ubuduće ulagati u projekte koji za cilj imaju očuvanje životne sredine i da je plan da za oko tri godine u sistemu daljinskog grejanja ostane 14 toplana i 15 kotlarnica. Preostale kotlarnice moraju da ostanu u sistemu daljinskog grejanja zbog određenih specifičnosti poput snabdevanja toplotnom energijom prioritetnih potrošača (bolnice, škole i slično), navodi se u saopštenju.

"Beogradske elektrane" navode da "Beogradske elektrane" ulažu i u ostale projekte koji smanjuju zagađenje u glavnom gradu.

U toplanama „Dunav", „Konjarnik" i „Voždovac" ugrađen je sistem za recirkulaciju dimnih gasova kojim je omogućeno da nivo emisije azotnih okisida bude ispod graničnih vrednosti. U narednom periodu takav sistem dobiće i toplana „Cerak", a isti princip će biti primenjen u svim ostalim toplanama čiji toplotni izvori imaju snagu veću od 50 megavata.

PROČITAJTE JOŠ:POČINJE REKONSTRUKCIJA ULICE KEJ OSLOBOĐENJA:Ove gradske linije saobraćaće izmenjenom trasom!

U toku ove grejne sezone biće ugašene i kotlarnice u Bulevaru vojvode Mišića od 37 do 39 i Bulevaru vojvode Mišića 39a, a korisnici iz tog dela grada ubuduće će se grejati preko toplovodne mreže sistema „Beogradskih elektrana". Takođe, sledeće godine je u planu gašenje kotlarnice u Ljutice Bogdana 2, saopštavaju "Beogradske elektrane".

U narednoj grejnoj sezoni biće urađena rekonstrukcija kotlarnice u Vrtlarskoj ulici koja će ubuduće kao energent koristiti lako lož ulje, a njeno potpuno gašenje nije moguće jer snabdeva toplotnom energijom Zemunsku bolnicu. Iz istih razloga nije moguće gašenje kotlarnica u Preševskoj 34 i Dimitrija Tucovića 161, koje snabdevaju toplotnoj energijom porodilište i Gradsku bolnicu.

U planu je da u naredne dve do tri godine budu ugašene i kotlarnice „Šeher" i Dom zdravlja „Braće Jerković".

Kako se navodi, jedan od najvećih prioriteta „Beogradskih elektrana" trenutno je delimično gašenje najveće kotlarnice u naselju „Sava Kovačević" u Zemunu.

Kako se ističe, "Beogradske elektrane" već godinama unazad grade infrastrukturu kako bi bilo omogućeno snabdevanje potrošača sa grejnog područja Zemun toplotnom energijom iz toplane „Novi Beograd", što bi trebalo da bude završeno do početka grejne sezone 2022/2023.

PROČITAJTE JOŠ:BUDŽET BEOGRADA: Vesić objavio da će grad imati 1,282 milijarde evra na raspolaganju

U planu je i rekonstrukcija postrojenje u kotlarnici „Sava Kovačević" koje će u letnjem periodu snabdevati potrošače toplotnom energijom za pripremu potrošne tople vode, što će značajno smanjiti zagađenje životne sredine, navodi se u saopštenju "Beogradskih elektrana".

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar