2°C

Beograd

Photo: Happy BSC

Izvor: Tanjug

Vesić: Ponosni na pretke koji su oslobodili Beograd

Golden Rose ad

Povodom obeležavanja 77. godišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je danas da treba da budemo ponosni na pretke koji su živote dali za slobodu grada.

Vesić, koji je prisustvovao memorijalnom defileu posvećenom obežavanju godišnjice oslobođenja Beograda, podsetio je da se na današnji dan, 1944. godine zavijorila zastava slobode na palati Albanija, čime je označen kraj fašističke okupacije Beograda.

PROČITAJTE JOŠ: DAN OSLOBOĐENJA BEOGRADA U DRUGOM SVETSKOM RATU: Stefanović položio venac   

- Na današnji dan sa ponosom slavimo Dan oslobođenja Beograda i srećan sam što poslednjih sedam godina to radimo onako kako su ljudi koji su oslobodili Beograd zaslužili - rekao je Vesić i dodao da je tokom oslobodilačke borbe poginulo oko 4. 000 pripadnika Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije i oko 1. 000 pripadnika Crvene armije, a da je oko 3.000 ranjeno.

Vesić je istakao da je ponosan što je danas na svim časovima u beogradskim školama pročitan proglas o tome koliko je važan 20. oktobar i zbog toga što su objedinjeni Dan oslobođenja Beograda u Prvom i Drugom svetskom ratu u okviru manifestacije "Dani slobode", kao i da se na taj način šalje poruka svima koji žive u slobodnom Beogradu koliko je naša sloboda krvlju plaćena. 

PROČITAJTE JOŠ: Rekonstrukcija platoa ispred Narodne skupštine   

Nakon višednevnih teških borbi, pripadnici Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije, pomognuti sovjetskim saveznicima, oslobodili su 20. oktobra 1944. godine prestonicu Srbije i Jugoslavije i time okončali četvorogodišnji period okupacije tokom koje je stradao veliki broj beograđana, dok je sam grad pretrpeo devastaciju izuzetno velikog obima.

Od sada naše vesti možete čitati i na zvaničnom Twitter nalogu HappyBSC portala.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar
Golden Rose ad