22°C

Beograd

Photo: Beoinfo

Izvor: HappyBSC

Vesić sa francuskim ambasadorom o investicijama i unapređenju saradnje

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić sastao se danas u Starom dvoru sa novoizabranim ambasadorom Republike Francuske Pjerom Košarom sa kojim je razgovarao o investicijama koje Francuska ima u Beogradu, kao i o dobroj međudržavnoj ekonomskoj saradnji i unapređenju saradnje u oblasti kulture. 

- Beograd ima veoma tesne veze sa Francuskom. Ovaj put imamo čime i da se pohvalimo, jer su ekonomski odnosi Srbije i Francuske na visokom nivou još od perioda posle Prvog svetskog rata - istakao je Vesić.

Na današnjem radnom sastanku bilo je reči o investicijama Francuske u Beogradu, odnosno kompanijama koje ovde posluju.  

- Govorili smo o aerodromu u Beogradu gde se ta investicija razvija dobrim tokom, a u pitanju je kompanija "Vansi”, zatim o metrou gde učestvuje kompanija "Alstom”, kao i kompanija "Ežis”. Bilo je reči i o tome da će "Veolija”, jedna od velikih francuskih kompanija, biti agresivnija na tržištu u Beogradu i da već učestvuje u prvoj fazi izgradnje fabrike za preradu otpadnih voda zajedno sa kineskim partnerima. Ova kompanija će biti veoma aktivna i u tome da se sa njom radi i druga faza. Takođe, obavestili smo ih koliko fabrika za preradu otpadnih voda gradimo u Beogradu. Razgovarali smo i o kompaniji RATP, koja će biti naš konsultant prilikom projektovanja stanica jer je to velika francuska kompanija koja učestvuje u upravljanju metroima po čitavoj Francuskoj, a bilo je reči i o poslovima kompanije "Šnajder” - istakao je Vesić. 

On je rekao da je sa ambasadorom je razgovarao i o intenziviranju saradnje između Skadarlije i Monmartra, napomenuvši da svake godine treba da se organizuju dani Skadarlije u Monmartru i obratno. 

- Razgovarali smo o saradnji između naših pozorišta i većoj promociji beogradskog turizma u Francuskoj. Saznao sam od ambasadora da oko 700 srpskih studenata trenutno studira u Francuskoj, kao i to da je obavestio predsednika o jednom novom projektu koji je pokrenula Vlada Francuske, "Studiraj u Francuskoj, a radi u Srbiji”. To znači da bi oni stipendirali studente koji bi već imali posao u Srbiji. Sa francuskim ambasadorom uvek ima mnogo tema za razgovor i srećan sam što je Francuska i te kako prisutna u Srbiji. Ja lično mislim da bi trebalo ljubomorno da čuvamo ovo prijateljstvo - naglasio je Vesić, koji je ambasadoru sa ponosom pokazao Legiju časti, koja se nalazi u zdanju Starog dvora, napomenuvši da je Beograd jedan od malobrojnih gradova van Francuske koji nosi Legiju časti. 

Vesić je novom ambasadoru Košaru poželeo dobrodošlicu i rekao mu da je u Beogradu i lako i teško biti francuski ambasador, pojasnivši da je lako jer je on ovde kao kod kuće, a teško jer iza sebe ima veliku istoriju, mnoge započete projekte, te da je teško održavati tako visok nivo saradnje, ali i da je siguran da će on u tome uspeti.

Sastanku su prisustvovali pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović i glavni urbanista Marko Stojčić.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

 

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar