33°C

Beograd

Photo: facebook/printscreen/Горан Весић

Izvor: Happy BSC

VESIĆ: Izgradnjom metroa postajemo moderna evropska prestonica

Metro je najveći infrastrukturni objekat u 21. veku i mi ćemo izgradnjom metroa postati moderna evropska prestonica, izjavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

On je naveo da sada postoje svi uslovi da se metro izgradi – prvo, postoji politička volja, drugo je da imamo snažnu ekonomiju i treće, kako je istakao, postoje zakonski i urbanistički preduslovi. 

Kako je rekao, u Srbiji je uvek sporno kada se gradi nešto novo, uvek se neko buni kada se gradi neki novi objekat. 

– Tako je bilo i kada je građena Palata Albanija 1940. godine koja je u to vreme bila najviša zgrada na Balkanu. Kada je gradonačelnik Branko Pešić gradio „Gazelu”, tužili su ga da troši narodne pare jer je most izgrađen sa šest traka, a kada je građena „Beograđanka” prozvana je „crnom udovicom” iako je to tada bila prva „pametna zgrada” na Balkanu. Svaki veliki projekat izaziva različite reakcije, ali ono što je važno jeste to da će metro suštinski rešiti problem ekologije jer ćemo sa metroom, Bg vozom i novim tramvajskim linijama preći na preko 80 odsto šinskog prevoza. Neće biti ni saobraćajnih gužvi jer će ovaj sistem biti potpuno nezavistan od ostalog saobraćaja – naglasio je Vesić.

On je dodao da metro nije samo rešenje saobraćajnih problema već predstavlja i trasiranje puta kojim će se grad razvijati, saopštio je Grad Beograd. 

– Naši kritičari govore kako je bio najbolje postavljen metro osamdesetih godina kada je to na projektu radio arhitekta Brana Jovin. Trasa je počinjala na Ceraku, a završavala se u naselju Braće Jerković. U tom trenutku naselje Cerak nije postojalo kao ni delovi Petlovog brda, niti Čukarička padina, Medaković 2 i Medaković 3. Sva ta naselja su nikla upravo na toj zamišljenoj trasi metroa. Znači, da bi sadašnje primedbe da metro ide niotkuda i završava se nigde moglo da se primeni i na arhitektu Jovina – rekao je Vesić. 

Vesić je istakao da su linije za budući metro isplanirane na osnovu analize saobraćaja, što znači da je jedan od najvažnijih parametra bilo to gde ima najviše putnika.

– Utvrđeno je da se najveći broj putnika nalazi na potezu između Ade Ciganlije, odnosno od Radničke ulice prema Sajmu, gde ima oko 9.000 putnika u špicu. Sledeće čvorište je Bulevar despota Stefana sa oko 4.600 putnika, potom Višnjićeva ulica sa oko 3.600 putnika u špicu, Bulevar kralja Aleksandra kod Vukovog spomenika sa oko 2.600, pa kod Pravnog fakulteta sa oko 1.900 putnika – rekao je zamenik gradonačelnika.

On je ponovio da će metro povezati neka naselja koja će potpuno promeniti svoj izgled. 

– Puštanjem prve linije metroa završiće se i izgradnja Bg voza tako da će, umesto sadašnjih oko 100 polazaka dnevno, tada biti 500 polazaka. Tako će ceo Beograd biti saobraćajno povezan pa ćete na prvoj liniji sa Bg voza moći da presednete na metro na četiri stanice – prva je „Makiš”, druga „Sajam”, treća „Pančevački most” i četvrta „Karaburma” – rekao je zamenik gradonačelnika, objasnivši da će tada, na primer, profesoru koji živi u Žarkovu, a radi u Sedmoj gimnaziji, trebati 24 minuta do posla.

Zamenik gradonačelnika je naveo da je izgradnja metroa jedinstven projekat sa svim onim što Vlada Republike Srbije radi sa železnicama. 

– Izgradićemo i 42 tramvajske mreže. Pored ostalog, cela leva obala Dunava biće obuhvaćena tramvajem – rekao je Vesić.

Kada su u pitanju radovi na izgradnji metroa, Vesić je rekao da ih građani neće mnogo osetiti jer je najveći deo pod zemljom, ali će osetiti izgradnju metro stanica.  

– Trenutno završavamo katastar rizika, snimamo sve zgrade na trasi metroa i na taj način utvrđujemo stanje zgrada – zaključio je Vesić.  

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar