24°C

Beograd

Photo: beoinfo

Izvor: Happy BSC

Gradonačelnik Radojičić i SANU podnose inicijativu da Vladan Đorđević dobije ulicu i spomenik u prestonici

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić prisustvovao je naučnom skupu posvećenom akademiku dr Vladanu Đorđeviću u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti. Skup je posvećen 176. godišnjici rođenja jedne od značajnijih ličnosti poslednje četvrtine 19. veka na ovim prostorima, istaknutom društvenom posleniku, gradonačelniku Beograda, predsedniku Vlade i našem prvom školovanom hirurgu. Na uvodnom panelu skupa govorili su akademik prof. dr Vladimir Kostić, predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti, i akademik prof. dr Radoje Čolović.

– Vladan Đorđević je bio intelektualac, humanista, pionir srpske hirurgije i kulturni radnik. U oblasti društvenog angažmana, hirurgije i celokupne srpske medicine dao je ogroman doprinos. Bio je gradonačelnik Beograda, predsednik Vlade i vrstan lekar, stoga mi je posebna čast i zadovoljstvo što sam prisustvovao ovom skupu kojim čuvamo sećanje na ovu izuzetnu ličnost – rekao je gradonačelnik Radojičić.

Gradonačelnik je naglasio da je Grad Beograd strateški opredeljen ka očuvanju kulture sećanja na velikane naše istorije koji su pružili ogroman doprinos Beogradu i njegovim građanima. 

– Predloge i inicijative Srpskog lekarskog društva i Srpske akademije nauka i umetnosti podržaću inicijativom da akademik dr Vladan Đorđević dobije ulicu sa svojim imenom i spomenik u našem glavnom gradu. Posebno mi imponuje što je Vladan Đorđević tokom svoje uspešne lekarske karijere bio i gradonačelnik, čovek sa izvanrednim društvenim angažmanom. Pored toga što je bio uspešan gradonačelnik, bio je i ministar prosvete, ministar privrede, inostranih dela, višegodišnji diplomata u Grčkoj i Turskoj i predsednik Vlade. Kao čovek koji je ostavio dubok trag u vojnom i građanskom sanitetu, medicinskoj publicistici, izdavaštvu, prevodilaštvu, kao i svojim aktivnim društvenim delovanjem za dobrobit svog grada, svoje zemlje i njenih građana, zadužio nas je i zaslužio da mu se na ovaj način odužimo – zaključio je prvi čovek Beograda .

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar