6°C

Beograd

Photo: Pixabay

Izvor: Kurir.rs/Novosti

ZAUVEK NAS JE NAPUSTIO LEGENDARNI SRPSKI VOJNI PILOT: Bilbija odabrao MiG-29 za lovački avion nekadašnje SFRJ!

Posle kraće bolesti u Beogradu je juče 2022. godine preminuo general major u penziji i opitni pilot Branko Bilbija.

VELIKA TRAGEDIJA: Poginuo pilot vojnog aviona koji se srušio u more!

General Bilbija je rođen u Sanskom Mostu 1947. godine. U profesionalnoj karijeri obavljao je dužnosti pilota na aerodromu Petrovac kod Skoplja u 98. avijacijskoj brigadi, zatim komandira avijacijskog odeljenja i zamenika komandanta 125. eskadrile u 117. lovačko-avijacijskom puku na aerodrom Željava kod Bihaća, opitnog pilota i komandanta Vazduhoplovnog opitnog centra, načelnika Odelenja za vazduhoplovnu podršku u komandi RV i PVO, zatim pomoćnika komandanta RV i PVO za letačku obuku i inspekcijske poslove i direktora Savezne uprave za kontrolu letenja.

Od oktobra 1991. godine učestvovao je u borbenim dejstvima na prostorima SFRJ i u aprilu 1992. godine primio dužnost prvog komandanta 5. Operativne avio grupe sa komandnim mestom na aerodromu Željava, a kasnija u Banja Luci koja je bila začetak RV i PVO Vojske Republike Srpske.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Leteo je na više od 35 tipova i podtipova aviona.

Prvi je u SFRJ izveo komandovani kovit na Orlu i leteo nadzvučno na Orlu dvosedu.

Radi izbora novog lovačkog aviona za RV i PVO SFRJ i učešća u programu nadzvučnog aviona sa Francuskom, Bilbija je 1985. i 1986. godine kao opitni pilot leteo na avionu "miraž 2000" u Opitnom centru "Istr" u Francuskoj u cilju procene aviona i odabira za naše RV i PVO. Po istom zadatku boravio je u SAD i Velikoj Britaniji.

U decembru 1985. godine, kao prvi pilot van SSSR, leteo je na avionu MiG-29 u opitnom centru SSSR na aerodromu Kubinka pored Moskve, a u cilju evaluacije istog za potrebe našeg RV i PVO.

Vanredno je unapređen u čin pukovnika 1988. godine, a u čin general-majora 1997. godine. Više puta u toku aktivne vojne službe je nagrađivan i odlikovan. Učestvovao u odbrani zemlje od agresije NATO. Penzionisan je 2001. godine.

*Gledajte "Happy" kablovske kanale i to: "Moje happy društvo", "Moj happy život", "Moja happy zemlja" i "Moja happy muzika".
Program se emituje kod kablovskih operatera "IrisTV" i "Supernova", a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
"Moje happy društvo" - IrisTV / 171 ; Supernova / 71
"Moj happy život" - IrisTV / 172 ; Supernova / 72
"Moja happy zemlja" - IrisTV / 173 ; Supernova / 73
"Moja happy muzika" - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

TagoviNastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar