3°C

Beograd

OPASNO: Sivi pacovi osvajaju Beograd!

Zbog najezde glodara u toku je njihovo suzbijanje na Novom Beogradu i Voždovcu, a do kraja godine biće obavljeno u svim gradskim opštinama

Zbog najezde sivih pacova i domaćih miševa počelo je sistematsko suzbijanje glodara na Novom Beogradu i Voždovcu i trajaće do 30. juna.

Kako navode iz Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju, glodarima je čovek stvorio odgovarajuće uslove u urbanoj i ruralnoj sredini, te pacovi i miševi imaju izobilje hrane, vode i skloništa, a nemaju prirodnih neprijatelja. Predviđeno je da će se do kraja godine deratizacija izvršiti u svim gradskim opštinama.

Prema rečima biologa Velizara Ristića, mesta povoljna za razvoj glodara su divlje deponije, neuređene zelene površine, nehigijenska naselja i kanalizacija. Štetočine su prenosioci velikog broja bolesti, kao što su tularemija, leptospiroza, tuberkuloza, tifus, kuga, besnilo... Žrtve ovih zaraza su ljudi i domaće životinje.

Ristić savetuje građane da održavaju red i čistoću podrumskih i pomoćnih prostorija, kao i zelenih površina.
- Treba onemogućiti pristup glodarima time što će se zastakliti prozori prostorija, izbetonirati pod, zakrpiti sve rupe koje im omogućavaju ulaz, redovno izbacivati otpad i kabasto smeće - naglasio je Ristić i zamolio građane koji primete glodare da prijave problem na telefon Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju.

Kurir
Foto: Istrebljivac.com

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar