Izvor: Tanjug
29.08.2020 u 18:46
0

ADA CIGANLIJA: Još jedna akcija podvodnog čišćenja jezera

Danas je održana 12. ekološka akcija podvodnog čišćenja Savskog jezera na Adi Ciganliji u Beogradu, u kojoj su učestvovali ronioci ronilačkih klubova, MUP-a i Vojske Srbije.

Ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan, koji je podržao akciju, kazao je da očekuje da će i ove godine biti sakupljeno manje smeća sa dna Savskog jezera nego ranijih godina, što će potvrditi da ekološke akcije i napori koji se ulažu u jačanje svesti javnosti daju rezultate.

PROČITAJTE JOŠ…

JEZIVO: Na društvenim mrežama OSVANULE NOVE PRETNJE Vučiću!

OD PRVOG SEPTEMBRA NOVI ZADATAK ZA OKO SOKOLOVO: Još 28 ulica biće pokriveno

Beograd SE DELI na 6 ZONA! Najavljene KAZNE za kršenje OVIH pravila!

VUČIĆ PORUČIO DA NEMA VIŠE ĆUTANJA: Evo ako su članovi DS-a hteli da unište Telekom

-Nekada smo sa dna Savskog jezera vadili auto-gume i šporete, a sada je tog smeća sve manje, što dokazuje da smo napredovali, i da Srbija krupnim koracima kreće ka tome da se veoma ozbiljno pozabavi životnom sredinom- kazao je ministar.

Trivan je rekao da je tokom dvogodišnjeg rada Ministarstvo, uz sve postojeće teškoće, uspelo da realizuje preko 26 gotovih projekata za sisteme za preradu otpadnih voda od oko 350, koliko je potrebno u Srbiji.

To je samo početak, naglašava Trivan, jer veliki petogodišnji investicioni plan imaće u fokusu i izgradnju sistema za prečišćavanje otpadnih voda, što će biti početak ekološki sređene Srbije.

On je napomenuo da je Srbija u regionu zemlja sa najmanje površinskih autohtonih voda, što je razlog više da povedemo računa o tome kako se odnosimo prema vodi koja je globalno ugrožen planetarni resurs.

Zahvalio je roniocima koji godinama učestvuju u ovoj ekološkoj akciji, ukazao da je doprinos ovakvih organizacija, nevladinog sektora i medija dragocen u menjanju svesti i pozvao građane da menjaju svoje navike i svoj odnos prema životnoj sredini.

Ðorđe Višacki, generalni sekretar Olimpijskog saveza Srbije rekao je nemamo drugu planetu i da zato moramo da čuvamo životnu sredinu, naročito vodu kao resurs.

Božana Ostojić, predsednik Saveza organizacija podvodnih aktivnosti Republike Srbije (SOPAS), koji je član Svetske ronilačke federacije (CMAS) i predsednik komisije za ekologiju i održivi razvoj Olimpijskog Komiteta Srbije navela je da je akcija podvodnog čišćenja Savskog jezera veliki finale ekološkog projekta koji je obuhvatio podvodno čišćenje jezera Ćelije kod Kruševca, jezera kod Bele crkve i Zavojskog jezera kod Pirota.

PROČITAJTE I OVO…

STRAVIČNA NESREĆA: Tri osobe poginule u sudaru!

UŽAS! Uhapšen otac (48) zbog sumnje da je OBLJUBIO SVOJU ĆERKU (14)! Lekari POTVRDILI odnos

Pokrenut STEČAJNI POSTUPAK: Tramp na IVICI DA IZGUBI HOTEL!

HOROR KOD POŽAREVCA: Tinejdžer (16) preminuo nakon jezive TRAGEDIJE

U akciji podvodnog čišćenja Savskog jezera koja je realizovana u organizaciji SOPAS-a, Olimpijskog komiteta Srbije (OKS), i u saradnji sa Ministarstvom zaštite životne sredine i ronilačkim klubom Kalipso, zbog mera u uslovima pandemije virusa kovid 19 učestvovalo je 65 ronilaca, nešto manje nego proteklih godina.

Partner SOPAS-a u ekološkom projektu podzemnog čišćenja četiri lokacije u Srbiji je kompanija Henkel, koja se pridružuje ovakvim organizacijama u podizanju svesti pojedinaca kako mogu da doprinesu životnoj sredini.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter