Izvor: BSC HAPPY
09.03.2023 u 14:11
0

GRADONAČELNIK ŠAPIĆ OBIŠAO RADOVE KOD HALE „PINKI“: Izgradnjom novih garaža rešavamo problem parkiranja u gradu (FOTO)

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić obišao je danas radove na izgradnji javne podzemne garaže ispod platoa hale „Pinki”, koja će se prostirati na više od pet hiljada kvadratnih metara i imaće 150 parking-mesta.

Šapić je tom prilikom naglasio da bi trebalo da do kraja ove kalendarske godine plato bude konačno uređen, a da paralelno ispod njega bude jedna zaista funkcionalna garaža koja je neophodna za ovaj deo grada.

GRADONAČELNIK ŠAPIĆ NAKON OBILASKA RADOVA: „Rekonstrukcija Višnjičke suštinski menja život Beograđana“ (FOTO)

– Parkiranje postaje jedan od najozbiljnijih problema u svim lokalnim samoupravama, kao i evropskim i svetskim metropolama. Grad Beograd nije puno radio na tome u poslednjih nekoliko decenija i sada smo došli u situaciju kada zaista imamo ozbiljan problem parkiranja jer čak ni infrastruktura sama po sebi ne daje mnogo prostora, a izgradnja novih iziskuje zatvaranje velikog prostora i zaustavljanje javnog saobraćaja. Sve to ne znači da ne treba da se uhvatimo ukoštac s ovim problemom – rekao je Šapić.

Gradonačelnik je najavio da će, praktično završetkom ove garaže, početi gradnja garaže u Skerlićevoj ulici sa 368 parking-mesta.

– U narednih sedam dana započeće i radovi na izgradnji podzemne garaže u Vlajkovićevoj ulici, koju radimo sa našim kineskim partnerima. Kapacitet ove garaže je 284 parking-mesta. U pripremnoj fazi je i garaža u Ulici Sonje Marinković u Zemunu, koja bi trebalo da ima oko 300 mesta – najavio je prvi čovek Beograda.

Gradonačelnik je rekao da se trenutno radi na pribavljanju novih lokacija za buduće garaže, kojih će biti više od deset, te da se s predstavnicima Vlade Srbije razgovara u vezi sa modelom finansiranja. Izrazio je očekivanje da će za nekoliko meseci Grad moći da izađe sa konkretnim planom, kako bi se strateški i dugoročno rešilo pitanje nedostajućih mesta za parkiranje.

„JER UZ NJIH SVE CVETA“, PRIZNANJE SVIM HRABRIM ŽENAMA: Veličanstvena čestitka na najvećoj Kuli u Beogradu! (VIDEO)

Šapić je podsetio i da je Skupština Grada Beograda prošle godine donela važnu odluku koja se tiče izgradnje i funkcionisanja privatnih garaža. Pre te odluke bilo je nužno da se sklopi ugovor sa „Parking servisom” jer je parkiranje bilo tretirano kao komunalna delatnost, a cene su takođe bile definisane gradskim odlukama. Nakon ove odluke privatnicima je dozvoljeno ne samo da naprave garažu i parking-prostor već i da mogu parkiranje da naplaćuju po tržišnim cenama, naveo je gradonačelnik.

– Parkiranje smo, dakle, iz komunalne prebacili u komercijalnu delatnost. Zbog toga pozivam ljude da razmisle o ulaganju u ovu oblast jer će potražnja biti sve veća. Verujem da će to biti dobro i za one koji investiraju i za Grad Beograd, koji će dobiti dodatan broj parking-mesta – istakao je gradonačelnik Šapić.

Direktor Javnog komunalnog preduzeća „Parking servis” Andrija Čupković je istakao da radovi na izgradnji podzemne garaže u Sportskom centru „Pinki” idu prema utvrđenoj dinamici.

Kako je rekao, krajem juna očekuje se završetak iskopa, dok su od septembra predviđeni završni radovi, koji će trajati naredna tri meseca. Kada je reč o izgradnji podzemne garaže u Skerlićevoj ulici, Čupković je dodao da se u narednih 15–20 dana očekuje dobijanje lokacijskih uslova. Projekat je takođe u završnoj fazi, a dobijanje građevinske dozvole očekuje se u narednih nekoliko meseci.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter