Izvor: Tanjug
24.06.2020 u 15:22
0

KOVID PATROLA PO BEOGRADU Od ambulante doma zdravlja do KBC Bežanijska kosa

U trijažnoj ambulanti Infektivne klinike ovih dana bile su velike gužve, jer je povećan broj zaraženih virusom korona, ali se javljaju i pacijenti sa simptomima koji ne odgovaraju kovidu.

Zato iz Ministarstva zdravlja apeluju na građane koji imaju simptome respiratornih infekcija, povišenu temperaturu, bol u grlu, kašalj, ili kovid oboljenje – da se prvo jave u kovid ambulantu matičnog doma zdravlja gde će biti pregledani.

– U kovid ambulanti biće im urađena dijagnostika – pregled, rendgen pluća, laboratorijska analiza i brzi test ukoliko ima potrebe – kaže za Tanjug državni sekretar Ministarstva zdravlja Aleksandar Stefoski.

Lekari iz kovid ambulante, ukoliko je potrebno dalje lečenje, upućuju pacijente u Kliniku za infektivne i tropske bolesti ili KBC Bežanijska kosa. U kovid ambulantama nema zakazivanja, a njihovo radno vreme je kao i radno vreme doma zdravlja – od 7 do 20 sati radnim danom i od 8 do 18 časova vikendom.

– Nema potrebe za zakazivanjem, kada osetite simptome javite se u kovid ambulantu i tu ćete dobiti uslugu – naglasio je Stefoski.

U domu zdravlja Vračar, ekipa Tanjuga zatekla je nekoliko pacijenata koji su čekali da budu primljeni, a gužvi nema.

Direktor DZ dr Miroslav Dmitrović kaže da u poslednje dve nedelje u kovid ambulanti u proseku dnevno pregledaju 40-50 pacijenata sa simptomima respiratornih infekcija .

– Nema gužve, jer dva doktora rade u smeni. Može da se desi, ukoliko više pacijenata dođe ođednom pošto ne zakazujemo, da moraju da sačekaju pola sata – rekao je on.

Kaže da se u kovid ambulanti obavi kompletna trijaža pacijenata, da se prvo radi fizički pregled bolesnika, zatim se uradi laboratorija, obavi rentgenski snimak pluća, a ako ima potrebe urade se i brzi serološki test, a pacijenti rezultate dobiju za sat vremena.

– Svi pacijenti se primaju kao hitni pacijenti i nema zakazivanja, važno je samo da dođu u kovid ambulantu svog matičnog doma zdravlja – zaključio je on.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter