Izvor: Liza Weisstuch/Vašington post
06.01.2023 u 16:52
0

IMPOZANTNA RAPSODIJA UKUSA ODUŠEVILA JE I SVETSKE GASTRONOME: „Vašington post napravio listu beogradskih restorana koje morate posetiti!“

Kuvari u srpskoj prestonici reinterpretiraju balkansku hranu i vino za entuzijaste vrhunske kuhinje!

Američki list Vašington post objavio je listu inovativnih beogradskih restorana, koje bi turisti morali da posete prilikom obilaska srpske prestonice.

Na listi su se našli restorani „Tisa“, „Iva“, „Homa“, „JaM“, „Enso“, „Salon 1905“ i „The Square“.

Američki list je nahvalio srpske kuvare, za koje pišu da stvaraju moderna kulinarska dela inspirisana tradicionalnim, kao i da podstiču stvaranje novobalkanske kulinarske scene koja je u suprotnosti sa tradicionalnim srpskim kafanama.

U tekstu se navodi da je Beograd devastiran i obnavljan više od 40 puta i da su se vremenom mnoge stvari u Srbiji menjale, ali da su plodna polja, velikodušni vinogradi, planinsko zemljište i mirisne šume uvek opstajale.

Ocenjuju da je za putnike opsednute restoranima pravi trenutak da posete srpsku prestonicu, s obzirom na povoljan kurs srpskog dinara u odnosu na američki dolar.

Kako navode, prošle godine je prestižni francuski restoranski vodič „Gault&Millau“ objavio prvi vodič kroz Srbiju i proglasio osnivača i kuratora koncepta New Balkan Cuisine, Vanju Puškara, kuvarom godine u Srbiji.

Vašington post ističe da je, krajem 2021. godine, Mišelin predstavio svoj prvi vodič kroz restorane u Beogradu, a da je, iako Beogradu nije dodeljena nijedna zvezdica, 14 prestoničkih restorana označeno kao „preporučeni“ i da su početkom decembra prošle godine tom spisku dodata još tri.

„U sredu uveče, krajem septembra, trpezarija na Tisi bila je prepuna. Modernom, minimalističkom restoranu u Zvezdarskom okrugu, bilo je to tek peto veče, ali su stolovi traženi nedeljama.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Restoran – sve oštre linije, tonovi pepela i bisera, plavo drvo i nameštaj od ratana – izgledalo je kao mešavina skandinavskog dizajna i estetike džungle. Činilo se da svi nešto slave. Na trpeze su dostavljene runde rakije, srpske voćne rakije. Prema rečima jednog konobara, kupci su tražili konfit od celera sa puterom od tartufa, rumom i lešnikom.

Tisa je treći restoran Vanje Puškara, jednog od sve većeg broja kuvara koji primenjuju savremene tehnike u domaćoj hrani regiona, podstičući nastanak novobalkanske kuhinje koja je u suprotnosti sa tradicionalnim kafanama, prijatnim kafanama poznatim po tome tanjiri svinjskog mesa i obilna seljačka jela.

Kako je srpska vlast menjala ruke tokom milenijuma, Beograd je devastiran i obnavljan više od 40 puta. Sa svakim naglim prelazom, lokalni načini hrane se menjaju. Ali neke stvari opstaju: plodna polja, velikodušni vinogradi, planinsko zemljište i mirisne šume ove nekadašnje republike bivše Jugoslavije.

Za Puškara i druge, saradnja je ključna. Kuvari koji stoje iza nove beogradske klase finih gastronomskih proizvoda su rapsodični o bliskoj saradnji sa mesarima, farmerima i proizvođačima sira raštrkanih po celom selu. Oni pozajmljuju iz knjige o novoj nordijskoj kuhinji, pokreta koji je doveo do Nome, restorana u Kopenhagenu koji se smatrao vrhuncem žanra.

Najbolje turističke destinacije za 2023, prema ekspertima.

Svet je primetio. Prošle godine, prestižni francuski restoranski vodič „Gault&Millau“ objavio je prvi vodič kroz Srbiju i proglasio Puškara za kuvara godine u zemlji. Krajem 2021. Michelin je predstavio svoj prvi vodič kroz restorane u Beogradu. Francuska kompanija za proizvodnju guma nije dodelila nijednu zvezdicu u Beogradu, ali je 14 restorana označeno kao „preporučeni Michelin“. Početkom decembra prošle godine spisku su dodata još tri.

A sada je kao i uvek dobro vreme za putnike opsednute restoranom da posete srpsku prestonicu. Pre dvadeset godina, restorani u Rejkjaviku, Geteborgu i Oslu bili su niže lige u poređenju sa kulinarskim najtežama u Parizu, Rimu ili Barseloni. Gladni, radoznali putnici voljni da se ogluše o tradiciju skrenuli su na sever – i bili su bogato nagrađeni. Nije teško zamisliti da se isto dešava i na Balkanu, posebno s obzirom na povoljan kurs srpskog dinara.

Evo samo nekoliko od brojnih inovativnih restorana koje vredi posetiti u Beogradu.“

„Većina ljudi iz bivše Jugoslavije će vam reći da su knedle bile osnovni deo njihove ishrane u odrastanju – a njihove bake bile najbolje. U Ivi, Puskar nudi stereo verziju akustičnog izvođenja vaše bake. Njegov trik? Ulje semenki šljive dobija od proizvođača prirodne kozmetike. Za testo pravi brašno od semenki šljive, a zatim dodaje nekoliko kapi ulja, dajući svakom zalogaju intenzivan ukus marcipana“ – navodi se u tekstu Vašington posta.



                        
                    
PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter