Izvor: Tanjug
15.03.2023 u 11:24
1

SINIŠA MALI OBRADOVAO GRAĐANE: „Počela prijava za penzionerske kartice, onlajn i u filijalama Fonda PIO!“

Mali je objasnio da se penzioneri za karticu mogu prijaviti onlajn, preko sajta Fonda PIO ili u filijalama ovog Fonda a ima ih više od 170, gde će im službenici pomoći da popune zahtev za izdavanje kartice.

Na sajtu Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) www.pio.rs i u njegovim filijalama penzioneri od danas mogu da se prijave za izdavanje penzionerske kartice sa kojom će od 1. oktobra imati značajne popuste na proizvode i usluge, izjavio je potpredsednik vlade i ministar finansija Siniša Mali.

SINIŠA MALI PORUČIO: „Potpuno smo posvećeni jačanju našeg zdravstvenog sistema, direktori da vode računa o svakom dinaru“

„Kao što je najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, nastavljamo sa pomoći penzionerima, a ovo je projekat kroz koji će na mesečnom nivou moći da ostvare značajne uštede”, rekao je Mali gostujući saopštilo je Ministarstvo finansija.

Mali je objasnio da se penzioneri za karticu mogu prijaviti onlajn, preko sajta Fonda PIO ili u filijalama ovog Fonda a ima ih više od 170, gde će im službenici pomoći da popune zahtev za izdavanje kartice.

Dodao je da će se kartice izdavati sukcesivno, kako bude tekla prijava koja je, prema njegovim rečima jednostavna i brza, i za nju su potrebni samo osnovni lični podaci, kao što su ime i prezime, adresa, jedinstveni matični broj građana (JMBG), kontakt telefon. Naveo je da će penzioneri telefonom ili mejlom, zavisno od toga kakav su kontakt ostavili, biti obavešteni da im je gotova kartica i da mogu da je uzmu.

Mali je istakao da se paralelno sa prijavljivanjem penzionera odvija i prijavljivanje firmi koje žele da se uključe u ovu akciju i pozvao ih da omoguće popuste na svoje proizvode i usluge u što većem broju.

Ministar je rekao da očekuje da će penzioneri sa ovom karticom moći da kupuju jeftinije u prodavnicama, supermarketima, da će imati popuste na zdravstvene preglede, na boravak u banjama, pri kupovini karata za pozorište i slično.

“Radimo pravu stvar, ovo je samo deo aktivnosti za penzionere jer im dugujemo veliku zahvalnost za teret reformi koji su podneli. Imali smo već dva povećanja penzija, od 1. novembra i od 1. januara, što je kumulativno 20,8 odsto. Sa tim ćemo nastaviti i penzionere očekuje još jedno dvocifreno povećanje, što je predsednik Vučić već i najavio“, rekao je Mali.

On je dodao da će ove godine prosečna penzija iznositi oko 320 evra, te da je cilj da do kraja mandata ove Vlade Srbije prosečna penzija dostigne 400, a plata 1.000 evra. Najavio je i da naredne nedelje u Beograd stiže Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) na redovnu reviziju aranžmana.

„Sarađujemo sa njima već desetak godina, sve reforme smo sproveli sa njima. Ne samo da daju kredibilitet reformama nego nas usmeravaju da ih sprovedemo brže i bolje. Dobili smo pohvale za to i usred velike svetske krize“, istakao je Mali.

Rekao je da u godinama kada su mnoge zemlje ušle u recesiju, Srbija i dalje beleži rast, te da je kumulativno, u dve godine pandemije bila najbrže rastuća ekonomija u Evropi. Kako je rekao, sa nekadašnjih 25,9 odsto, nezaposlenost je spuštena na 9,2 odsto, uz to je lane ostvaren rekordan priliv stranih direktnih investicija od 4,4 milijarde evra.

Kao jedan od najznačajnijih rezultata, istakao je očuvanje makroekonomske stabilnosti i to što je naš javni dug od 50,8 odsto BDP-a daleko ispod evropskog proseka koji iznosi oko 95 odsto BDP-a. Poručio je da se ništa od ovoga nije desilo slučajno i da je država najveći teret krize preuzela na sebe.

Mali je najavio da se otvaranjem Kine posle kovid krize, ponovo aktuelizovao projekat izgradnje industrijskog parka u Borči koji će otvoriti oko 20.000 radnih mesta i da će Srbija uskoro početi sa izgradnjom prateće infrastrukture neophodne za realizaciju tog projekta.

Na molbu da prokomentariše nedavni bankrot Banke Silicijumske doline u Americi, on je poručio da nema straha od uticaja ovog događaja na Srbiju, jer naše tržište nema čak ni indirektne veze sa posrnulom bankom.

„Baš bankarski sistem je stabilan a banke solventne i likvidne. Globalna dešavanja utiču na našu zemlju, ali mi imamo mehanizme da reagujemo“, rekao je Mali. Ocenio je da bankrot američke banke neće imati posledice po naš finansijski sistem.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “SINIŠA MALI OBRADOVAO GRAĐANE: „Počela prijava za penzionerske kartice, onlajn i u filijalama Fonda PIO!“”

  1. Te penzionerske kartice će pomoći penzionerima kao buvi gaće. Ima više od milion penzionera koji primaju penzije znatno manje od prosećne oko 37.800. Drugo, većina je stara i slabo pokretna i nije u stanju da šeta i traži nešto što je jeftinije za 5 ili 6 dinara. A i da mogu nemaju para za to. Od penzionerskih kartica kao i od predhodnih senior kartica če se ofajditi onaj ko ih bude pravio. I to je odgovor zašto se ne koriste predhodne treba ponovo da se zaradi.

    0
    0
    Odgovori

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter