Izvor: Tanjug
07.04.2022 u 13:26
0

U BEOGRADU ODRŽANA LITIJA POVODOM BLAGOVESTI: Uz blagoslov patrijarha Porfirija molitveni hod od Saborne crkve do Hrama Svetog Save (FOTO)

Povodom pravoslavnog praznika Blagovesti u Beogradu je danas uz blagoslov srpskog patrijarha Porfirija održana litija od Saborne crkve do Hrama Svetog Save, a učesnici su se založili za veći natalitet.

Organizator litije je Savez za život – Inicijativa za zabranu abortusa, nepolitička mreža nevladinih organizacija, eksperata i volontera posvećena zaštiti dece i tradicionalne porodice, povećanju prirodnog priraštaja, a mrežao vih organizacija sarađuje sa SPC , lokalnim vlastima, univerzitetima.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Današnja litija organizovana je osmi put na veliki pravoslavni praznik Blagovesti, kada crkva i vernici obeležavaju dolazak arhangela Gavrila koji je javio Bogorodici blagu vest da će začeti od Duha svetoga i roditi sina Božijeg kao sina čovečijeg, sa imenom Isus Hristos.

Litija je krenula oko 10.30 sati od Saobrne crkve, gde je prethodno održana praznična liturgija.

Manji broj vernika sa ikonama u rukama otišao je do Doma Narodne skupštine oko koje su simbolično tri puta napravili molitveni hod sa apelom da se izmene propisi koji dozvoljavaju abortus, i zatim nastavili do Hrama svetog Save.

U Srbiji je, prema podacima organizatora, 2020. godine bilo 55.000 više umrlih nego rođenih, a 2021. smo dostigli rekordni minus od čak 70.000 više umrlih.

Tvrde da je jedan od glavnih razloga veliki broj abortusa, koji je jedan od najviših po glavi stanovnika u svetu.

Radojko Ljubičić iz Saveza za život je rekao novinarima da bi trebalo vratiti zakone koji su u duhu hrišćanske civilizacije, kako je istakao, usmerene na poštovanje ljudskog života od trenutka začeća, te da je stav SPC, kao i svih hrišćanskih veroispovesti i drugih religija jasan po tom pitanju.

Apelovao je na novi saziv parlamenta da se abortus retko primenjuje, samo u slučajevima kada je to neophodno i kada ima ozbiljnog opravdanja za to.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.

Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:

„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71

„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72

„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73

„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter