19°C

Beograd

BEOGRAD: U 150 gradova obeležio 150 godina rođenja Gandija!

U Beogradu je danas, kao i u 150 velikih gradova sveta, posađeno drveće u čast 150 godina rođenja borca za slobodu i nezavisnost Indije Mahatme Gandija.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, koji je u akciji učestvovao zajedno sa ambasadorom Indije Subratom Batačardžijem, podsetio je na značaj velikog indijskog državnika čije poruke i danas imaju ogroman uticaj na čovečanstvo.

- Dve glavne poruke koje je Gandi ostavio svetu u amanet su da treba živeti u harmoniji sa prirodom i boriti se protiv agresivnosti. One imaju ogromne vrednosti i nikada ih ne smemo zaboraviti - rekao je on i izrazio uverenje da će poruke koje je Gandi poslao čovečanstvu trajati vekovima i uticati na to da se svet razvija u boljem pravcu.

Ambasador je podsetio da se na današnji dan pre 150 godina rodila "velika duša" (Mahatma) ne samo Indije već i celog sveta.

- Njegove ideje - ideje mira, života u harmnoji sa prirodom, života bez nasilja nisu bile značajne samo za indijski narod već i za sve druge narode - naveo je Batačardži.

Pre 130 godina Gandi je propagirao život u harmoniji sa prirodom što danas ima ogroman značaj ako se uzmu u obrzi klimatske promene, rekao je ambasador, a to je, kako je i gradonačelik podsetio, jedan moto u pravcu razvoja Beograda - preko biciklističkih staza, do brige o zelenilu, zdravom vazduhu, zdravom žvotu.

Ako si u harmoniji sa prirodom, u harmoniji si sa sobom, sa svetom, susedima, kazao je Batačardži.

Nakon što su u parku na Ušcu posadili tri drveta, održana je biciklistička trka u kojoj je učestvovalo 50 đaka.

Mohandas Karamčand Gandi, nazvan "Mahatma" vođa pokreta za nezavisnost Indije, ubijen je 1948, godine, pola godine posle sticanja nezavisnosti zemlje, za koju se borio čitavog života.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar