2°C

Beograd

IZLOŽBA "TITO U AFRICI" U VENDE MUZEJU U LOS ANĐELESU...(FOTO)

Izložba "Tito u Africi - slike solidarnosti" Muzeja Jugoslavije biće postavljena od 23. juna do 20. oktobra u Vende muzeju u Los Anđelesu (SAD), specijalizovanom za teme Hladnog rata i socijalizma.

Nakon uspešnog gostovanja u Muzeju Pit Rivers (Velika Britanija) 2017. godine, ova izložba će još jednom pokazati koliko su značajni artefakti Muzeja Jugoslavije, kao svedočanstva o vremenu solidarnosti sa Afrikom i Trećim svetom u borbi za nezavisnost, ali i da su nezaobilazan deo svetske kulturne baštine.

Izložba je rezultat saradnje istraživača u okviru projekta "Socijalizam postaje globalan - veze između zemalja drugog i trećeg sveta" Univerziteta u Ekseteru i Muzeja Jugoslavije.

Realizovana je uz finansijsku podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Britanskog saveta za umetnost i humanistiku.

Izložba prikazuje promenljiv odnos dve osnovne komponente: društvene vrednosti solidarnosti i antikolonijalizma s jedne, i formalne reprezentacije međudržavnih susreta na najvišem nivou s druge strane.

Vrednosti o kojima je reč bile su zajedničke zemljama trećeg sveta sa kojima je Jugoslavija šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka delila uverenja i ciljeve.

Gostovanje u Vende muzeju je prilika da se američkoj publici i njihovim istraživačima predstavi i foto-arhiv Muzeja Jugoslavije kroz izbor fotografija snimljenih od pedesetih do sedamdesetih godina prošlog veka, tokom putovanja Josipa Broza Tita i njegove supruge, Jovanke Broz, u afričke zemlje.

Fotografije koje su kustosi odabrali za ovu izložbu beleže Titove susrete sa značajnim istorijskim ličnostima, među kojima su etiopski car Hajle Selasije, egipatski predsednik Abdel Gamal Naser i prvi premijer i predsednik Gane Kvame Nkruma.

Autori projekta, kao i tekstova u istoimenoj knjizi koja prati izložbu, su istoričarka Radina Vučetić (Filozofski fakultet Univerziteta u Beogradu), nezavisna kustoskinja i teoretičarka umetnosti Ana Sladojević, istoričar Pol Bets (Univerzitet u Oksfordu) i kustos istoričar Radovan Cukić (Muzej Jugoslavije).

Kustoskinje izložbe "Tito u Africi - slike solidarnosti" su Ana Sladojević i Mirjana Slavković.

Izložbu "Tito u Africi - slike solidarnosti" u Muzeju Jugoslavije od kraja juna do kraja oktobra 2017. godine videlo je više od 50.000 posetilaca.

Izvor:Tanjug
Foto:Arhiva

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar