6°C

Beograd

VEKIĆ: Apel za sve zdravstveno sposobne sugrađane da daju krv, veća potreba za davaocima krvi se pojavljuje tokom leta!

Ministarstvo zdravlja organizovalo je danas akciju dobrovoljnog davanja krvi u kompaniji Magna farmacija čiji će zaposleni obezbediti skoro polovinu potreba krvi u centralnom regionu, koji podrazumeva Beograd i 12 zdravstvenih centara.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Berislav Vekić apelovao je na sve zdravstveno sposobne sugrađane da daju krv i podsetio da se veća potreba za davaocima krvi pojavljuje tokom leta.

Dodao je da se 10 društveno odgovornih kompanija odazvalo na poziv Ministarstva da se pridruži akciji i njihovi zaposleni će krv dati narednih 20 dana.

- Naš zatadatak je da obezbedimo adekavatne količine krvi za hitne slučajeve, za zbrinjavanje građana i nesmetano odvijanje operativnih , a to podrazumeva da se obezbedi između 300 i 350 jedinica krvi - rekao je Vekić.

Prema njegovim rečima, nakon apela Ministarstva i uključivajna poznatih javnih ličnost u akciju rezultati su daleko bolji.

Danas su zaposleni u kompaniji "Magna farmacija", koja je zastupnik najpoznatijih svetskih proizvodaca instrumenata, ugradnog i potrošnog materijala dali krv.

Prema Vekićevim rečima, nakon obavljenih pregleda broj onih koji žele daju krv se smanji za 10 odsto, tako da će se danas obezbediti samo u kompaniji Magna farmaciji do 130 doza krvi.

U centralnom regionu koji podrazumeva Beograd i 12 zdravstvenih centara dnevno se obezbedi, dobrovolnim davalaštvom do 350 jedinica krvi, što pokriva polovinu dnevnih potreba na nivo u čitave Srbije.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar