19°C

Beograd

ĐORĐEVIĆ NAJAVIO: Više novca za socijalnu zaštitu u narednoj godini!

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Zoran Ðorđević izjavio je danas da je Ministarstvo finansija prepoznalo važnost da se za narednu godinu odvoji više novca za socijalnu zaštitu, za porodicu i decu.

- Mi smo u odnosu na početni plan za 2019. godinu, u 2020. dobili 12,3 milijarde više, ili 139,2 milijarde dinara. Prevashodno će biti usmerene na razvoj socijalne zaštite. Ima nekih novih stvari koje želimo da uvedemo, kao što je dalji razvoj socijalnih karata, zatim za unapređenje rada centra za socijalni rad i svakako poboljšanje materijalnog položaja i povećanje nekih nadoknada, kad su u pitanju porodica i deca - rekao je ministar rada.

Ðorđević je istakao da će se i u narednom periodu voditi briga o najstariim sugrađanima i potvrdio povećanje penzija u narednoj godini od 5,4 odsto.

Donošenje novog Zakona o radu planirano je do kraja 2021. godine.

Formiranje radnih grupa i javna rasprava o novom zakonu planirani su za narednu godinu.

Privredna komora Srbije je nedavno predložila izmene po pitanju bolovanja, a ministar Zoran Ðorđević ističe da je ova oblast dobro regulisana i važećim zakonom.

- Kada je u pitanju ova primedba, ili sugestija, ili predlog, više sam na strani sindikata i radnika, jer mislim da je ovaj Zakon o radu vrlo precizno definisao kako se koristi bolovanje - rekao je ministar.

Istakao je da član 103 reguliše, kako se dokazuje bolovanje, a član 170, stav 3, tačka 3 i stav 3, tačka 7 i stav 4, kažu šta podrazumeva zloupotrebu i kako može da se dokaže da je zloupotreba u pitanju.

I naredne godine, jedan od prioriteta Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja biće izrada socijalnih karata.

- Proces izrade socijalnih karata je vrlo kompleksan. Da nije tako, ne bi 30 godina čekali kao država da se to uvede. Mislim da je to najbolji način da dođemo do jedne pravednije i transprentnije podele. Da vidimo šta imamo, čime raspolažemo i kakav nam je materijalno - finansijski položaj građana. -

Kako ističe ministar Zoran Ðorđević, cilj Ministarstva je da sistem rada centara za socijalni rad bude unapređen i da se približi standardu najrazvijenijih zemalja Evrope.

- Analizu smo završili i predložili smo kako i na koji način treba da bude standardizovana i kako treba da izgleda buduća sistematizacija. Sa saradnicima i nekim stručnim saradnicima iz inostranstva radili smo na tome da vidimo kako treba da izgledaju novi moderni centri za socijalni rad. Oni treba da budu modularni i unifikovani za celu državu - rekao je ministar.

Biće podeljeni u četiri ili pet različitih veličina centara za socijalni rad, koji će biti po broju zaposlenih i po veličini različiti, ali će biti određeni prema broju građana koje opslužuju.

Prilikom standardizacije centara za socijalni rad vodilo se računa, kako o bezbednosti socijalnih radnika, tako i o bezbednosti korisnika, dodao je.

Ministar Ðorđević, kaže da će Ministarstvo i dalje aktivno učestvovati u borbi za sprečavanje svih vrsta nasilja.

- Radimo trenutno na izradi strategije prevencije nasilja nad ženama i mislim da će ona biti gotova do kraja ove godine, što je po planu. I predsednica Vlade se uključila i imali smo par sastanaka na tu temu. Ona želi da ta strategija bude efikasna i da da na neki način smernicu kako treba da bude izgrađen akcioni plan. -

Ministar Zoran Ðorđević je rekao da novi Zakon o osiguranju u slučaju povreda na radu, koji je u pripremi, nalaže da svi poslodavci, moraju da osiguraju svoje radnike.

Ukoliko poslodavac nije preduzeo sve u skladu sa zakonom da zaštiti radnika, onda će osiguravajuća kuća, pored države, da tuži tog poslodavca, a može i sam radnik zato što nije dobio adekvatanu zaštitu i bezbednost na radu.

Predviđeno je i da bolovanje do 30 dana ne ide više na teret poslodavca, već da ide na teret osiguranja, tako da ukoliko postoji zloupotreba, onda osiguranje tuži radnika, dodao je Ðorđević.

Izvor: Tanjug
Foto: mod gov.rs/Printscreen

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar