0°C

Beograd

PODVIG TIMA IZ TIRŠOVE: Urađena PRVA transplantacija testisa, DRUGA u svetu!

Prva transplantacija testisa u Srbiji, a druga te vrste u svetu uspešno je urađena u Univerzitetskoj dečkoj klinici u Tiršovoj.

Muškarac (36) kome je transplantiran testis, organ je dobio od jednojajčanog blizanca zbog čega neće morati da prima imunosupresivnu terapiju, koja se inače daje nakon transplantacije.

Transplantacioni tim predvodio je doktor Miroslav Ðorđević iz Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj, a u timu su bili lekari sa Harvarda Branko Bojović i Diken Ko.

Ðorđević je pojasnio da je transplantacija trajala šest sati, da je urađena 3. decembra da se pacijent oseća dobro i da je transplantirani organ već u funkciji.

Jedan brat je rođen sa dva testisa, drugi sa jednim testisom lošeg kvaliteta, te ga je izgubio još dok je bio dete. Skoro 30 godina on je na hormonskoj terapiji, da bi mogao normalno da funkcioniše.

"Sve je proteklo uspešno. Pregledi i i razne analize pokazuju da je presađeni organ vitalan, da su krvni sudovi potpuno u funkciji. Laboratorijske analize hormonskog statusa pokazuju da testis luči testosteron. Možemo da kažemo da je naš projekat uspešno završen", naglasio je Ðorđević.

Podseća da je prva transplantacija testisa u svetu urađena 1978. godine, takođe kod jednojajčanih blizanaca.

Transplantacija testisa je deo projekta koji se realizuje od 2011, godine a koji se tiče transplantacije gentitalnih organa.

Ðorđević kaže ad se na ovome neće stati i da se tim lekara sprema da uradi transplantaciju penisa kod transrodne osobe.

Direktor klinike u Tiršovoj Siniša Dučić rekao je da je transpaltacija najizazovija grana hirurgije.

Dodao je da se u toj insituciji rade i transpalntancija bubrega, a da je 2017. godine urađena i prva transplantacija materice u Srbiji, a žena kojoj je presađen taj organ nakon 15 meseci dobila je dete.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar sastao se sa lekarima koji su uradili transplantaciju testisa. On im je čestitao na uspešno obavljenoj intervenciji, a razgovarali su i o daljem razvoju transplantacionog programa u Srbiji.

Izvor: Tanjug
Foto: Wikipedia

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar